Molnár Géza virológus: május 5-10. között fel kellene oldani a kijárási korlátozásokat

Visszavonulóban van a koronavírus-járvány Romániában Molnár Géza virológus szerint. A kolozsvári szakember úgy véli, hogy május 5-10. között fel kellene oldani a kijárási korlátozásokat az országban.

Molnár Géza a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a múlt héten 10 százalékkal csökkent az új esetek száma az előző héthez képest. „Tehát már a végét járja a járvány” – jelentette ki.

A szakember szerint a koronavírus a következő hetekben visszahúzódik, de nem zárja ki, hogy lesznek még új fertőzéses esetek. A vírusos megbetegedések terjedése ugyanis ciklusosan történik. „A vírus szaporodási ciklusa egy adott területen 6-8 hétig tart. A kórokozó utána eltűnik, de visszatér” – magyarázta. Hozzátette: amikor visszatér a járvány az országba, terjedési üteme már kisebb lesz, a koronavírus már nem fog annyira fertőzni.

„Május 5-10. között fel kellene oldani a kijárási korlátozásokat. De figyelnünk kell a kisebb közösségekben megmaradó gócpontokra, mert ezek problémákat okozhatnak” – nyilatkozta a szakember.

A Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, Alexandru Rafila azt nyilatkozta kedden, hogy legtöbb tíz napon belül tetőzik a járvány Romániában. A kijárási korlátozásokat azonban csak akkor lehet feloldani, ha az új fertőzéses esetszámok folyamatosan csökkennek. A szigorításokon ugynakkor nem mindenütt lehet majd enyhíteni, a gócpontnak számító Suceáván például ez csak későbbre várható – jelentette ki.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?