Törvényes keretet kapott az online oktatás Romániában

Szükségállapot vagy ostromállapot esetén online folytatódhat az oktatási tevékenység a romániai óvodákban, iskolákban és egyetemeken - ezzel a kitétellel módosította az oktatási törvényt szerdán a szenátus, döntő házként.

A jogszabály-tervezetet 103 támogató és 26 ellenszavazattal, egy tartózkodás mellett fogadta el a felsőház.

Az oktatási törvényt módosító tervezetet a Szociáldemokrata Párt kezdeményezte, és annak a képviselőház által hallgatólagosan elfogadott, eredeti változata a tanulók értékelési módján változtatott volna. Ezt az előírást azonban a szenátus oktatási bizottságában törölték a tervezetből, bekerült viszont az a kitétel, miszerint szükségállapot és ostromállapot idején online folytatódhat az oktatási tevékenység az óvodákban, iskolákban és egyetemeken.A közoktatás számára a tanügyminisztérium dolgozza ki az ilyen esetekben követendő módszertant, a felsőoktatási intézmények pedig az egyetemi autonómia elve alapján saját metodológiát szabhatnak online tevékenységük folytatására. A félévzáró vizsgákra, a záróvizsgákra és a doktori dolgozatok megvédésére online is sor kerülhet a 2019-2020-as egyetemi évben, és az egyetemi felvételiket is meg lehet tartani ebben a formában - írja elő a módosítás.

„Az RMDSZ azt kérte a szaktárcától, hogy a törvény értelmében tegye meg a szükséges lépéseket ahhoz, hogy az iskolások, az érettségizők és a nyolcadik osztályosok helyzete is megoldódjon” – mondta Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ oktatásügyi szakpolitikusa.

A Szociáldemokrata Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és az RMDSZ megszavazta a tervezetet, a Nemzeti Liberális Párt azonban ellene voksolt, arra hivatkozva, hogy a szenátusban teljesen megváltozott a tervezet tartalma, így a módosítások elfogadásával sérül a kétkamarás parlament elve.

A tervezet az államelnöki kihirdetést követően lép érvénybe.

Kapcsolódók

Kimaradt?