Fonák helyzet: a pedagógusokra nem vonatkozik egyértelműen a kényszervakáció

Ugyan március 22-éig biztosan szünetel a tanítás a romániai iskolákban, azonban arról, hogy a koronavírus veszélye miatt elrendelt kényszervakáció ideje alatt az iskola pedagógusai bejárnak-e a munkahelyükre vagy sem, minden oktatási intézmény maga dönt. Ezért vannak iskolák, amelyek szerdán gyakorlatilag üresek voltak, de vannak olyanok is, ahová bementek a tanárok dolgozni, igaz, nem tanítani. A tanügyi USLIP szakszervezet a helyzet tisztázását kéri a kormánytól.

Minden iskola vezetősége maga dönt arról, hogy a március 11–22.  közötti rendkívüli időszakban a pedagógusok bejárnak-e vagy sem az intézményekbe, de nem lehet senkit kötelezni arra, hogy akaratán kívül tegye ezt – közölte kérdésünkre a kisebbségi oktatásért felelős államtitkári kabinet, hangsúlyozva, hogy a tanügyminisztérium az online oktatást szorgalmazza a kényszervakáció ideje alatt. Megerősítette: az elmaradt órák bepótlásáról minden tanintézmény saját vezetőtanácsa dönt.

Saját hatáskörben kell dönteni arról, hogy az iskolák milyen feladatot adnak a pedagógusoknak a koronavírus-fertőzés miatt elrendelt iskolai kényszervakáció ideje alatt, a döntésről pedig minden tanintézménynek értesítenie kell a saját pedagógusait – mondta el a Maszolnak Kiss Imre. A Kovászna megyei főtanfelügyelő figyelmeztetett: a hatóságok rendelkezése értelmében viszont szigorúan tilos tanórákat tartani, ez nemzetbiztonsági kérdés és maximális felelősséggel be kell tartani. A főtanfelügyelő nem tud arról, hogy a kényszervakáció első napján Háromszéken bárhol is lett volna tanítás.

A hirtelen jött kényszervakációra nem lehetett felkészülni

Kiss Imre rámutatott, a hirtelen jött kényszervakációra nem lehetett felkészülni, ezért van néhány megválaszolásra váró kérdés. Mivel a kormány hétfőn este jelentette be, hogy szerdától 8 napos általános kényszervakáció lép életbe, amelyet szükség esetén akár meg is hosszabbíthatnak, a tanfelügyelőségeknek és tanintézményeknek egy napjuk volt felkészülni erre, és sok kérdés merült fel ezzel kapcsolatosan. Egy keddi videókonferencián többen is kérdezték a tanügyminisztertől, hogy mit kell tegyenek a pedagógusok, ám akkor nem kaptak rá választ. 

A háromszéki tanfelügyelőség azt kérte a pedagógusoktól, hogy szerdán és csütörtökön menjenek munkába, mivel amúgy is módszertani napok voltak betervezve a Sepsiszentgyörgy és Barót környéki tanároknak. Kiss Imre hozzátette: az oktatási minisztérium szerdán közölte, hogy minden tanintézménynek saját hatáskörben kell eldöntenie, hogy a pedagógusai otthon maradnak vagy bemennek a munkahelyre és ott valamilyen feladatot kapnak. 

A háromszéki tanfelügyelőség például rendes program szerint dolgozik és az alkalmazottak adminisztratív feladatokkal foglalkoznak. Kiss Imre szerint elképzelhető, hogy a következő napokban a szaktárca részéről érkezik más, a felmerülő kérdéseket tisztázó rendelkezés is. 

Bizonytalanság Hargita megyében is

A kialakult helyzetről Demeter Levente Hargita megyei főtanfelügyelő a Maszolnak elmondta: az országos intézkedés a gyermekek tanintézményekbe járására vonatkozik, ám a pedagógusokkal kapcsolatosan nem fogalmaz meg konkrétumokat. 

 

„Szabadságra nem mehetnek a tanügyi alkalmazottak. Mi azt kommunikáltuk az iskolák vezetői felé, hogy hozzanak mielőbb vezetőtanácsi döntést arról, mit tegyen a személyzet a kialakult helyzetben. Minden iskola vezetőtanácsa eldöntheti, hogy bejárjanak-e az alkalmazottak. Többféle megoldás lehetséges: elrendelhetik, hogy minden nap járjanak be az alkalmazottak, de szóba kerülhet otthonról végzett távmunka is” – részletezte a szakember. 

Utóbbi esetben szóba kerülhet online leckék adása, korábbi felmérők, dolgozatok kijavítása, készülés a tanórákra, adminisztratív feladatok elvégzése. Hozzáfűzte, a pedagógusok munkába járására vonatkozóan a tanügyminisztérium nem hozhat döntést, hiszen az országos vészhelyzeti bizottság döntései a mérvadóak.

A helyzet mielőbbi tisztázását kéri a tanügyi USLIP szakszervezet. Mint közleményükben írták, tudnak olyan iskolákról, ahol minden személyzet bent volt a kényszervakáció első napján. A kormányt arra kérik, rendelje el, hogy minden tanügyi alkalmazott maradjon otthon a következő napokban.

Online tanítást javasolnak

Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő elmondta, az elmaradt tanórák pótlásáról is minden tanintézet maga dönt majd. Hozzátette: ezt a döntést még korai meghozni, mivel nem tudni, meddig tart a kényszervakáció. „Az már biztos, hogy az idei iskolai év megsínyli a jelenlegi helyzetet. Amennyiben hosszú ideig eltart a kényszervakáció, nehéz lesz bepótolni, ezért biztosan újra kell gondolni az idei tananyagot olyan értelemben, hogy le kell azt csökkenteni és az alapján megszervezni a záróvizsgákat” – fogalmazott.  

A háromszéki főtanfelügyelő – akárcsak az ügyvivő oktatási miniszter – azt tanácsolja a pedagógusoknak és diákoknak, hogy a kényszervakáció ideje alatt különböző online platformokat használva foglalkozzanak legalább a fő tantárgyakkal. Hozzátette: mindez opcionális, hiszen ilyen rendkívüli helyzetre a hazai oktatási rendszer nincs felkészülve, ezért ilyen rövid idő alatt nem is lehet intézményesíteni. 

Kiss Imre rámutatott: vannak osztályok, ahol a diákok és tanárok eddig is használtak online kommunikációs csatornákat – WhatsApp vagy Messenger csoportokat –, így ahol ezek ki vannak alakulva, a tanárok megtehetik, hogy feladatokat adnak a diákoknak, ahol viszont nem használták ezeket a platformokat, ott nehéz lesz erre alapozni. 

A főtanfelügyelő továbbá elmondta, hogy az oktatási minisztérium a román közszolgálati televízióval közösen tervezi a „tévé iskola” program bevezetését, vagyis azt, hogy a televízióban közvetítsenek egyes tanórákat. Ez egyelőre nem indult el és kérdéses, hogy a kisebbségi nyelveken tanulók számára készítenek-e tévés leckéket. Ugyanakkor várható, hogy a következő időszakban megjelennek különböző interaktív online portálok, amelyek segítenek az elmaradt leckék megtanulásában, mondta Kiss Imre.

A tanügyminisztérium több javaslattal állt elő az online oktatás tekintetében: szorgalmazzák a Google és a Microsoft ingyenes oktatási alkalmazásait, a G Suite for Educationt és az Office 365-öt. Ígérik, ezek használatáról hamarosan részletes tájékoztatót fog közzétenni a minisztérium. A közszolgálati televízióval való partnerségben készülő TeleIskola nevű műsorról a kisebbségi oktatásért felelős államtitkárság közleményében azt írta: ennek kivitelezésére a minisztérium Facebook-oldalán közzétett kérdőív kitöltésével jelentkezhetnek azok a pedagógusok, akik szívesen készítenének oktatási videóanyagokat.

Egy kolozsvári iskolában találtak megoldást

Timár Ágnes, a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum igazgatója érdeklődésünkre elmondta, továbbra is zajlik a tanítás, annyi különbséggel, hogy a pedagógusok és a diákok iskolába járás helyett az online felületeken kommunikálnak egymással. 

„A pedagógus is ugyanúgy ki van téve a vírusveszélynek, mint bárki más”, ezért a tanintézmény mondhatni üresen áll: a hivatalos ügyintézés ideje rövidített, a tanárok online felületeken küldik a diákoknak a tananyagot – magyarázta az igazgató. Arra is rávilágított, hogy olyan csoportosan használható internetes platformok váltották fel az intézményes oktatást, amelyek közül többet is a minisztérium javasolt.

Kapcsolódók

Kimaradt?