banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

Kedden dönt a két ház közös bizottsága az új kormány beiktatásának időpontjáról

Együttes ülést tart kedden a képviselőház és a szenátus házbizottsága, hogy döntsön az új Orban-kormány beiktatásának ütemtervéről. A két házbizottság összevont ülése a tervek szerint 14 órakor kezdődik a képviselőházban.

Az új Orban-kormány névsorát és a kiigazított kormányprogramot hétfőn nyújtotta be a parlamentbe a Nemzeti Liberális Párt (PNL). Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök, a PNL elnöke úgy nyilatkozott, a párt végrehajtó bizottsága egyöntetűen megszavazta az új kormánynévsort, mint ahogyan az aktualizált kormányprogramot is.

Mint mondta, elégedett a november óta működő kormány tagjainak munkájával, így az új kormánynévsor megegyezik az előző kabinet összetételével, amelyet a múlt héten bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott a parlament.

A parlamenti szabályzat szerint a házbizottságoknak ki kell jelölniük a két ház együttes ülésének időpontját, amelyen szavaznak a kormány beiktatásáról. Erre a kormánynévsor benyújtásától számított 15 napon belül kell sort keríteni. Ezt megelőzően valamennyi miniszterjelöltet meghallgatják az összevont szakbizottságokban. A kormány beiktatásához a képviselők és szenátorok többségének a támogatására van szükség.

(Nyitókép: Illusztráció | INQUAM Photos / George Călin)

banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?