Alkotmányossági óvást emelnek a házelnökök Ludovic Orban újabb miniszterelnök-jelöltsége miatt

Alkotmányossági panaszt emelnek a kétkamarás román parlament szociáldemokrata házelnökei Klaus Johannis ellen, amiért a jobboldali államfő ismét a múlt héten leváltott Ludovic Orbannak ügyvivő miniszterelnöknek adott kormányalakítási megbízást.

Ezt a bukaresti képviselőház elnöki tisztségét betöltő Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke jelentette be hétfőn pártja végrehajtó bizottságának ülése után. Titus Corlățeannal, a szenátus ideiglenes elnökével együtt azt kérik a taláros testülettől: állapítsa meg, hogy az államfő alkotmányos konfliktusba került a törvényhozással, amikor azt a politikust jelölte ismét miniszterelnöknek, akitől a parlament megvonta a bizalmat.

A román alkotmány szövege gyakorlatilag szabad kezet ad az államfőnek a tekintetben, kit bíz meg kormányalakítással. Az egyedüli kikötés az, hogy előtte egyeztetnie kell a parlamentben abszolút többséggel rendelkező párttal, vagy ha ilyen nincs, akkor a parlamenti frakciókkal. A PSD szerint azonban az elnök döntése sérti az alkotmány szellemét, hiszen semmibe veszi az Orban-kormány megbuktatásáról szóló parlamenti döntést. A házelnökök szerint a kormányalakítási megbízás célja nem lehet az, hogy a miniszterelnök-jelölt elbukja a bizalmi szavazást.

„Ez egy bohózat. Azon az ülésen, amelyen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Ludovic Orban számára kért az államfőtől kormányalakítási megbízást, azt is eldöntötték, hogy nem szavazzák meg a beiktatását. Magyarázza már el valaki, milyen alkotmányos értelmezés alapján lehet olyasvalakit jelölni miniszterelnöknek, akinek a támogatását eddig senki sem vállalta" – idézte az Agerpres hírügynökség a PSD elnökét.

A PSD meg akarja várni az alkotmánybíróság álláspontját, mielőtt döntene arról, hogyan viszonyul a parlamenti választások esetleges előrehozásához – szögezte le Ciolacu.

Klaus Johannis államfő nem titkolta: Orban jelölésével az év végén esedékes parlamenti választások előrehozását akarja kiprovokálni. Az elnök nem oszlathatja fel a kormány bukása miatt azonnal a parlamentet. Az előre hozott választásokat csak akkor lehet kiírni, ha a törvényhozás az államfő két egymást követő miniszterelnök-jelöltjét is elutasítja.

A kormányfői teendőket ügyvivőként ellátó, és a kormányalakítással ismét megbízott Ludovic Orban hétfőn kért bizalmat a parlamenttől régi-új kabinetje és némiképp aktualizált kormányprogramja számára. A jelölt ugyanazt a kormánynévsort terjesztette be, amelytől a múlt héten a parlament megvonta a bizalmat.

Kapcsolódók

Kimaradt?