Kormányalakítás: a PSD Remus Pricopiét jelöli a miniszterelnöki tisztségbe

A Szociáldemokrata Párt (PSD) közölte Klaus Johannisszal, hogy Remus Pricopie volt oktatási minisztert jelöli a miniszterelnöki tisztségbe - jelentette be csütörtökön az alakulat ügyvivő elnöke.

Az államfővel folytatott egyeztetést követően Marcel Ciolacu azt mondta, miután a parlament szerdán elfogadta a bizalmatlansági indítványt, megbuktatva ezáltal az Orban-kormányt, a PSD úgy döntött, Remus Pricopiét jelöli a kormányfői tisztségre, és javaslatát ismertette Klaus Johannisszal is. "Jelen pillanatban tehát Románia elnökén múlik, hogy menyire húzódik el ez a politikai és kormányválság" - szögezte le.

Ciolacu szerint a PSD sikerként könyveli el, hogy a parlament elfogadta a bizalmatlansági indítványt, mert így sikerült megakadályozni az Orban-kormányt abban, hogy módosítsa a választási törvényt. "A PSD csak tette a kötelességét és a demokráciát védte azáltal, hogy meggátolta a választási törvény módosítását ilyen rövid idővel a választások előtt" - nyomatékosította.

Hozzátette, várja az elnök bejelentését arról, hogy kit bíz meg kormányalakítással, ezért össze is hívta hétfőre a PSD vezetőségét, hogy egyeztessenek a továbbiakról. Marcel Ciolacu ugyanakkor kételyeinek adott hangot Ludovic Orban miniszterelnöki jelölésének törvényességével kapcsolatban. Azt mondta, ha az államfő őt bízza meg kormányalakítással, mindenképpen szakvéleményt kérnek majd ezzel kapcsolatban, mielőtt sor kerül a parlamentben a bizalmi szavazásra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?