Mozgalomba tömörült az MPP belső ellenzéke és a pártból kizárt politikusok

A Magyar Polgári Párton (MPP) belüli viták és sorozatos kizárások szervezkedésre ösztönözték a párt belső ellenzékét és kizárt politikusokat, akik kedden, Sepsiszentgyörgyön bejelentették, hogy létrehozták az Erdélyi Polgári Mozgalmat.

A kezdeményezők szerint ennek célja, hogy helyreállítsa a törvényességet a párton belül, ugyanakkor leszögezték a mozgalom színeiben nem kívánnak indulni a választásokon és nem is akarnak párttá alakulni.

Az Erdélyi Polgári Mozgalom kezdeményezői Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt parlamenti képviselők, Csáki Attila az MPP Kovászna megyei elnöke, Nagy Gábor Levente a párt sepsiszentgyörgyi elnöke, Pethő István leváltott választmányi elnök, Csomortáni Gál László az MPP leváltott Hargita megyei elnökségi tagja, Salamon Zoltán az MPP egykori ügyvezető elnöke és Rákossy Botond leváltott és a pártból is kizárt Hargita megyei elnök, akik szerint már mások is jelezték, hogy csatlakoznak a mozgalomhoz, amely nyitott minden politikai párt, civil szervezet és egyház tagsága számára.

Csáki Attila az MPP háromszéki elnöke szerint az Erdélyi Polgári Mozgalommal az MPP belső ellenzékét intézményesítik és a párt kongresszusán szeretnének olyan többséget kialakítani, amely jó útra terelné és megmentené a Mezei János országos pártelnök által generált belső viták, kizárások és szabálytalanságok által megtépázott pártot. Kulcsár Terza József háromszéki parlamenti képviselő szerint mozgalmuk nem a sértődöttek klubja, hanem azokat tömöríti, akik tenni szeretnének az ellen, hogy az MPP Mezei János vezetése alatt letért a jó útról, céljuk, hogy rendet tegyenek a párton belül. Kulcsár Terza József bírálta Mezei Jánost, akinek elmondása szerint pártelnökként egyetlen közösségi tevékenysége az volt, hogy beperelte Dan Tănasat.

Az MPP-ből kizárt korábbi elnök, parlamenti képviselő, Biró Zsolt szerint a mozgalom nem kíván párttá átalakulni és színeiben nem is indulnak a választásokon. Salamon Zoltán volt ügyvezető elnök szerint a Mezei János által vezetett MPP „szabálytalanság spirálba” került, például a pártból kizártak írásos értesítést sem kaptak, ami megnehezíti, hogy a bíróságon szerezzenek érvényt igazuknak. Hozzátette: a mozgalom hosszú távú célja, hogy felelős politizálással reformot generáljon az erdélyi magyar közéletben. Csáki Attila leszögezte: a mozgalom az MPP-n belüli törvénytelenség ellen kíván fellépni és egyes állítások ellenére nem kifogásolják az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közti együttműködést és támogatják a jobboldal összefogását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?