Kicsoda volt és hogyan likvidálták a világ legkeresettebb terroristáját?

Négy évet ült amerikai fogságban, kiengedték, s később a világ legkeresettebb terroristája lett. De akárcsak korábban Oszáma bin Ládent, egy kommandónak őt is sikerült likvidálnia. Kicsoda volt Abu Bakr Al-Bagdadi, és hogyan halt meg?

Mint korábban írtuk, egy amerikai kommandó megölte a „világ legkeresettebb” terroristáját, az Iszlám Állam vezetőjét, Abu Bakr Al-Bagdadit, igazi nevén Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri al-Szamarrait.

Négy év a „dzsihád egyetemén”

Abu Bakr Al-Bagdadi 1971-ben született az Iraki Szamarra városában, egy időben bagdadi imán volt. Négy évet töltött az amerikaiak által létrehozott dél-iraki börtönben, ahol Szaddam Husszein embereit tartották fogva, és amelyet ezért csak „a dzsihád egyetemének” emlegettek.

Al-Bagdadi az Egyesült Államok hadseregének 2003-as iraki akciója után csatlakozott az iraki lázadókhoz, 2010-ben lett az Iszlám Állam vezetője. Hivatalosan 2014-ben jelentette be az Iszlám Állam megalakulását, amelynek államfője lett, Ibrahim kalifa néven. A kalifa titulust utoljára az oszmán szultánok használták 1924-ig.

Az „Iszlám Állam kalifájaként” ellenőrzése alatt tartotta Szíria egy részét, Irak egyharmadát, nagyjából akkora területet, mint Nagy-Britannia. Összesen hétmillió ember lakott ebben az övezetben. 2015 márciusában egy amerikai légitámadásban súlyos sérülést szenvedett, ekkor is halálhírét költötték. Az Iszlám Állam bukása után hadserege teljesen felbomlott, ő maga pedig a sivatagban bujkált, miután Washington 25 millió dolláros díjat tűzött ki rá.

Miután több légitámadást is túlélt, az utóbbi időben már csak néhány hűséges emberére számíthatott, közöttük bátyjára, Dzsomára, testőreire és sofőrére, aki egyébként gyermekkori barátja volt. Fiát, Hudhajfa al Badrit az oroszok távirányított rakétával ölték meg, 2018-ban.

Abu Bakr Al-Bagdadi egyetlen egyszer, 2014-ben jelent meg a nyilvánosság előtt Moszulban. Az üzeneteit videokazettákon rögzítő bin Ladentől eltérően csupán rádiókazettákon üzent a világnak. Legutóbbi rádióüzenetében, miután Irakban bejelentették, hogy legyőzték az Iszlám Államot, a dzsihád folytatására biztatott.

Így történt az akció

Az amerikai kommandósokat nyolc, CH-47 Chinook helikopter szállította szombatról vasárnapra virradó éjszaka az iraki Erbil közelében lévő katonai támaszpontról a helyszínre. A helikopterek nagy sebességgel és alacsonyan repültek, így a radarok nem érzékelhették azokat.

A szíriai határon áthaladva a helikopterek 70 perc alatt érték el Baris települést. Az Irak, Törökország, Oroszország és Szíria által ellenőrzött terület fölött áthaladva a washingtoni illetékesek egy „hadművelet végrehajtásáról” értesítették az érdekelt országokat, anélkül azonban, hogy megnevezték volna a célt.

A bujkáló Al-Bagdadi családjával és embereivel együtt egy északnyugat szíriai épületegyüttesben húzta meg magát. Az amerikai hírszerzés erről többek között az Iszlám Állam egyik harcosától értesült. A helikopterek bombázni kezdték az épületet, miközben a Delta Force emberei a rendőrkutyákkal megindították a rohamot. A kommandó tagjai ellenséges tűz alatt hatoltak be az épületbe.

Al-Bagdadi üldözői elől egy barlangba menekült, amelynek azonban csak egyetlen bejárata volt. Az amerikaiak berobbantották a barlangot, attól tartva, hogy a bejáratnál a terroristák bombát helyezhettek volna el és megadásra szólították fel a terrorvezért. Amikor Al-Bagdadi a barlang végéhez ért, és látta, hogy nincs menekülés, három gyermekét maga köré gyűjtve felrobbantotta a testére erősített robbanómellényt. Amerikai források szerint félelmében üvöltött és zokogott.

Az amerikai hadügyminiszter, Mark Esper szerint Al-Bagdadi több emberét is elfogták, a terrorista holttestét, az iszlám szertartások után, a „tengerben temették el”. Donald Trump beszámolója szerint a holttestet az amerikaiak a hírszerzés birtokában lévő DNS-minták alapján a helyszínen 15 percen belül azonosították.

Az amerikai elnök véleménye szerint a terrorista halálával államfői mandátumának legfontosabb nemzetbiztonsági célkitűzését sikerült teljesíteni. A kommandó egyik tagja sem vesztette életét, Al-Bagdadi több embere viszont szintén meghalt.

Hat hírszerzés sikeres együttműködése

Az amerikai akció sikere a kurd, az orosz, a török, a szíriai és az iraki hírszerzés együttműködésének tudható be. Donald Trump egyébként a kommandós akció sikerét bejelentve, meg is köszönte az említett országoknak a segítséget.

2017 végén az iraki vezérőrnagy, Ateer Al-Makszuszi speciális csoportot hozott létre az ISIS vezérkarának foglyul ejtése céljából. A csoport az iraki titkosszolgálatok felügyelete alá került. Idén februárban sikerült elfogniuk az ISIS vezetőjének sógorát, Mohammed Ali Szajjad Al-Zubait, akitől megtudták, hogy Al-Bagdadi az Al-Qaida terroristák által ellenőrzött Idlib tartományban tartózkodik.

A CIA fennhatósága alatt álló iraki és kurd titkosszolgálatoknak sikerült beférkőzniük dzsihádista csempészek közé, akik megerősítették a hírt. De Washington a törököktől is értékes segítséget kapott, mivel Al-Bagdadi néhány felesége Törökországban maradt. Így aztán sikerült az Idlib tartományban lévő Dzsebel Al-Druz hegységre leszűkíteni a terrorista tartózkodási helyét, sőt, a törökök megszerezték a falu nevét is.

A szíriai kurdok megtudták Al-Bagdadi búvóhelyét, és megszerezték egyik alsóneműjét, amelynek alapján a CIA megállapíthatta a terrorista DNS-ét, így sikerült azonosítani, hogy a felrobban személy valóban a hírhedt terroristavezér.

Az Egyesült Államok kommandósainak sikerült megölniük Abu Hasszan al-Muhadzsirt, az Iszlám Állam terrorszervezet szóvivőjét is az észak-szíriai Aleppo tartomány Ain al-Bajda nevű településén. Az akciót a kurd milícia és az amerikai hírszerzés közösen hajtotta végre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?