Kiiktatták az Iszlám Állam szóvivőjét is Észak-Szíriában

Megölték Abu Hasszan al-Muhadzsirt, az Iszlám Állam terrorszervezet szóvivőjét is az észak-szíriai Aleppo tartomány Ain al-Bajda nevű településén vasárnap - közölte a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet parancsnoka nem sokkal azt követően, hogy a Donald Trump amerikai elnök bejelentette Abu Bakr al-Bagdadinak, a dzsihadisták vezetőjének megölését.

A mozgalmi nevén Mazlúm Abdiként vagy Kobániként ismert kurd parancsnok szerint a kurd milícia és az amerikai hírszerzés közösen hajtotta végre a műveletet Muhadzsir ellen, aki a terrorista vezér jobb kezének számított.

Az AFP francia hírügynökség helyszínen lévő egyik tudósítója két kiégett autó roncsát látta és három holttestet a Dzsaráblusz térségében található településen. Arról számolt be, hogy a járműveket légicsapás érte. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet ugyanakkor úgy tudja, a támadásban a szóvivőn kívül négy további szélsőségest is megöltek.

Az Abu Bakr al-Bagdadi ellen indított akciót Szíria északnyugati részén hajtották végre az amerikai erők vasárnapra virradóra. Az OSDH szerint az akcióban összesen kilenc ember halt meg. A támadásban részt vettek az SDF fegyveresei is. Az OSDH értesülése szerint Bagdadi az Idlíb térségében lévő Barisa településen rejtőzött egy épületben, és amikor rajtaütöttek, felrobbantotta a testén lévő robbanómellényt.

A 48 éves Bagdadi valódi neve Ibrahim Avad al-Badri, és 2014 júniusában jelentette be az Iszlám Állam létrehozását.

Kapcsolódók

Kimaradt?