Mennyi valósult meg a PSD-ALDE kormány nagyszabású sztrádaépítési programjából?

Csaknem három évvel ezelőtt a Szociáldemokrata Párt-ALDE kormánykoalíció a „terülj, terülj, asztalkám” kormányprogramjában sok-sok kilométernyi autópályát ígért, ezek nagy részének 2017-2018 között el is kellett volna készülnie.

2016 decemberében a szociáldemokraták akkori elnöke – a tulajdonképpeni kormányfő – Liviu Dragnea határozottan kijelentette: pártja számára a kormányprogram maga a Biblia, rendelkezéseit maradéktalanul betartják, a megvalósítást szakembergárda ellenőrzi majd. A Mediafax hírügynökség most pontosan felmérte, mi is valósult meg a kormányprogram közúti infrastruktúrára vonatkozó fejezetéből.

A Mediafax megállapította, hogy a búcsúzó kormány egyetlen időpontot sem tartott tiszteletben, és a három év alatt összesen 94 kilométernyi sztrádát adtak át a forgalomnak, ráadásul ezek már megkezdett stádiumban voltak. A 94 kilométernyi sztrádából valójában 15 kilométer már a Ciolos-kormány idején elkészült. A teljes képhez még az is hozzátartozik, hogy a rosszul elvégzett munkálatok miatt egyes sztrádarészeket le kellett zárni.

A versenytárgyalásokat halogatták, néhány pályázat pedig több mint egy éve vár a Romániai Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) válaszára. A hegyvidéki övezeteken átvezető autópályák egyelőre még szóba sem kerülnek, az építésükhöz szükséges projekteket le sem szerződték.

Hasonló helyzetben van a Marosvásárhely-Iași közötti A8-as, költőibb nevén az Egyesülés autópályája. A CNAIR mindössze most hirdette meg a versenytárgyalást a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére – igaz, egyelőre mindössze a Marosvásárhely-Târgu Nemț szakaszra. A Târgu Neamț-Iași sztrádaszakaszt állami-magán partnerségben építenék meg, ennek érdekében azonban még semmit sem tettek.

Nem áll jobban az Aranyosgyéres-Marosvásárhely autópálya sem, amelynek 2018-ra kellett volna elkészülnie. A 13 kilométeres Radnót-Nyárádtő szakaszt ugyan 2018-ban átadták, anélkül azonban hogy elkészült volna a Radnót-Maroskece rész. Annak nincs esélye, hogy a sztrádán 2020-ben beinduljon a forgalom.

Ahol már közlekednünk kellene

Pillanatnyilag építés alatt áll – 2015 óta! – 6,5 kilométer a Comarnic-Brassó autópályából, a Ploiești-Brassó sztráda a kormányfő, Viorica Dăncilă döntése nyomán ugyancsak állami-magán partnerségben épülne meg – egyelőre csupán elvileg. Ezzel az úttal egy kínai-török vegyestársaságnak kellene foglalkoznia, azt nem lehet tudni, hogy pontosan mikortól.

Az autópályából gyorsforgalmi úttá visszaminősített Pitești-Craiova út két szakaszára két év után ismét kiírták a versenytárgyalásokat.

Némi haladás mutatkozott az A0 bukaresti déli körgyűrű 52 kilométeres szakaszánál, ahol két év után végre megszületettek a szerződések, a 85 kilométeres A0 északi körgyűrűnél, ahol idén hirdették meg a versenytárgyalást, az A3-as sztráda Bihar-Bors közötti, 5,5 kilométeres szakasza pedig állítólag még az idén elkészülne.

A kormány ígérete szerint 2017-re el kellett volna készülnie a Lugos-Déva autópályának. Jelen pillanatban 21 kilométert adtak át a 3. szakaszból, de ezen a csapnivaló munkák miatt nem indulhatott meg a forgalom. De még ha ez készen is lenne, még mindig hiányzik egy 13 kilométeres szakasz, amelyen alagutakat kellene építeni. Ebben az esetben hat éve folyik a huzavona, egyelőre még a tervekre vonatkozó szerződést sem kötötték meg.

Nem áll jobban a helyzet a Nagyszeben-Pitesti autópályánál sem. társaság 2017 augusztusában meghirdette a versenytárgyalást a Nagyszeben-Bojca közötti, 13 kilométeres 1. szakaszra és a Pitești-Curtea de Argeș közötti, 30,5 kilométeres 5. szakaszra. Ennek ellenére csupán idén áprilisban szerződték le a munkálatokat az 1. szakaszra, az 5. szakasznál még most sem kezdték meg a munkát. A Țigveni-Curtea de Argeș közötti, 10 kilométeres 4. pályaszakaszra csak idén hirdették meg a versenytárgyalást, pedig ezek a szakaszon egy 1,3 kilométeres alagútnak is meg kell épülnie. A hegyvidéken átvezető 2. és 3. szakaszról semmi sem tudni.

Nem kértek a Világbank pénzéből

A kormányprogram szerint 2017-2022 között el kellene készülnie az erdélyi autópálya Comarnic-Brassó részének. A hazai illetékesek tehetetlensége láttán a Tudose-kabinet a Világbankhoz fordult pénzügyi támogatásért, a Dăncilă-kabinet azonban úgy döntött, magán-állami beruházásból épül meg a Ploiești-Comarnic-Brassó szakasz. Májusban a Dăncilă-kormány az Országos Előrejelzési Bizottság útján a kínai CCCC és a török Makyol cégre bízta volna a munkát az állami-magán finanszírozás keretében. A 100 kilométeres sztráda költségei 1,36 milliárd euróra rúgnának. Szerződést azonban nem írtak alá, mert a kormány a nyár folyamán úgy döntött, mégis állami pénzből épül meg az autópálya. Így nullára az esélye annak, hogy a sztráda 2022-re elkészül.

Pillanatnyilag a Barcarozsnyó- Keresztényfalva 6,3 kilométeres szakaszán dolgoznak, van rá lehetőség, hogy ezzel 2020-ra elkészülhetnek.

A Nagyszeben-Brassó sztráda egyik szakaszának, a Nagyszeben-Fogaras autópályának korábbi, sci-fi-ben illő tervét 2014-ben vizsgálták felül, és 2015-ben írták alá a szerződést a kivitelezésről. Azóta alig történt valami, jóllehet a kormányprogram szerint a teljes Nagyszeben-Brassó pályát 2020-ra be kellett volna fejezni.

Ebben az évben már közlekednünk kellett volna a Berettyószéplak-Bors sztrádán. Csakhogy a CNAIR 2016-ban felmondta a szerződést, a versenytárgyalást viszont csak 2017-ben írták ki, az ajánlatok pedig 2018 februárjában érkeztek be, az eltelt 20 hóna alatt csupán a Bors-Biharia, 5,3 kilométeres szakaszra kötötték meg a szerződést, a többi részre viszont még nem.

A Magyarnádas-Berettyószéplak közötti 80 kilométeres szakaszra még most sem kötötték meg a szerződést, a sztráda jelentős résznél csak 2019 elején írták ki a versenytárgyalást, ajánlatok azonban még nem érkeztek be, a 41 kilométeres, vaskapui-szilágynagyfalui pálya esetében pedig még a versenytárgyalást sem írták ki.

A kormány ígéretének megfelelően a Szászsebes-Torda 70 kilométeres autópályát 2017-ben kellett volna átadni a forgalomnak. Ám mindössze 29 kilométerrel készültek el, azzal is csak 2018-ban, a 3. és 4. szakaszt viszont kivitelezései hibák miatt egy évig lezárva tartották. Az 1. és 2. szakasznál elmaradtak a munkákkal, legjobb esetben is csak 2020 végén adhatják át a forgalomnak, jóllehet a sztráda négy szakaszára már 2014-ben megkötötték a szerződéseket.

A Marosvásárhely-Târgu Neamț sztrádának idén kellett volna elkészülnie. Ehelyett egyetlen szakaszra kötötték csak szerződést, de azt is felmondták, a Marosvásárhely-Gyergyóditró-Neamț szakasz esetében pedig még a tervek sem készültek el.

A Târgu Neamț-Iași-Ungheni autópályához idén kellett volna hozzálátni, és 2022-ben átadni a forgalomnak. A megvalósíthatósági és a műszaki tanulmányra még nem hirdették meg a versenytárgyalásokat sem, a 68 kilométeres Lețcani-Iași sztrádaszakasz magán-állami partnerséggel készül, négy török és kínai vállalat részvételével. Szakemberek szerint még arra sincsen esély, hogy a munkálatok megkezdődjenek 2020-ban.

Ennyi sztrádát adtak át 2017 és 2019 között:

  • 2017 márciusában elkészült a Lugos-Déva autópálya 15 kilométeres szakasza, amelyhez 2013-ban kezdtek hozzá, igaz ezt a szakasz még a Cioloș-kormány fejezte be 2016 decemberében;
  • 2018 júliusában átadták a forgalomnak a 2014-ben elkezdett Nagyenyed-Torda sztráda 28 kilométeres részét;
  • 2018 augusztusában befejezték a munkát a Gyalu-Magyarnádas közötti 9 kilométeres szakaszon, amelyet 2013 óta építettek;
  • 2018 decemberében végeztek a Radnót-Nyárádtő közötti 13 kilométeres szakasszal, a munkálatok 3 évi tartottak;
  • Ugyanebben a hónapban készült el a Petricani és a bukaresti körgyűrű közötti, 2015-ben elkezdett 6,5 kilométeres sztrádarész;
  • 2019. augusztusában megindulhatott a forgalom a 2013-ban elkezdett Lugos-Déva sztráda 22 kilométeres szakaszán.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?