Újra kell tárgyalni Dan Şova ügyét az alkotmánybíróság döntésének értelmében

A legfelsőbb bíróság egy öttagú bírói tanácsa helyt adott hétfőn Dan Şova fellebbezésének és elrendelte, hogy újra kell tárgyalni a CET Govora-ügyet, amelyben a volt szenátort jogerősen, befolyással való üzérkedés miatt, három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Az ügyet a bukaresti ítélőtábla veszi át, mert Şova már nem szenátor. A döntést négy az egy arányban hozták meg, egy bíró különvéleményt fogalmazott meg.

Dan Şovát 2018 decemberében engedték szabadon a börtönből, miután az alkotmánybíróság megállapította, hogy jogellenesen hozták létre a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsát. Idén július 3-án az alkotmánybíróság megállapította, hogy alkotmányos jogi konfliktus létezik a parlament és a legfelsőbb bíróság között, mert a legfelsőbb bíróság nem hozott létre a korrupciós bűncselekmények tárgyalására szakosodott bírói tanácsokat.

E döntést követően az összes olyan ügyet újra kell tárgyalni, amelyet a legfelsőbb bíróság háromtagú testülete 2019. január 23. előtt oldott meg, és amelyekben még nem hoztak jogerős ítéletet vagy fellebbezések vannak folyamatban.

Dan Şovát június 20-án befolyással való üzérkedés miatt három év börtönbüntetésre és százezer euró befizetésére ítélték a CET Govora-ügyben, amelyben Mihai Bălan, a CET Govora korábbi igazgatója három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) szerint 2011 októbere és 2014 júliusa között Dan Şova összesen 100 ezer eurót kért és kapott egy feljelentőtől cserébe azért, hogy befolyását latba vetve rávegye Mihai Bălant, a CET Govora vezérigazgatóját arra, hogy jogtanácsadói szerződést kössön egy bizonyos ügyvédi irodával, amelynek havi bérlete 10 ezer euróra rúgott. A nyomozók azt is állítják, hogy Mihai Bălan több mint 1,3 millió lej kárt okozott a CET Govorának, miközben jogtalan bevételre tett szert. A vádhatóság szerint 2011 decembere és 2012 decembere között az ügyvédi iroda havonta számlát bocsátott ki a CET Govorának nyújtott jogi segítségnyújtási tevékenységekért. Ugyanebben az időszakban a szenátor összesen 60 000 eurót kapott az ügyvédi irodától.

Az ügyészek szerint a szerződés második felében Dan Şova 40 ezer euró összegű jutalékot kapott. A DNA úgy tudja, hogy Şova a kapott pénz nagy részét közvetlenül egy, Cristian Rizea volt képviselőtől vásárolt bukaresti ingatlan törlesztésére fordította.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?