Az RMDSZ elnöke szerint kérdéses a bizalmatlansági indítvány sikere

A bizalmatlansági indítvány vitájának szombatra tűzésével az is elképzelhető, hogy kvórum hiányában a szavazás is elmarad, de hogy megbukjon a szociáldemokrata párti (PSD) kormány, annak csökkent az esélye – véli Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke szerdán a temesvári Magyar Házban tartott sajtótájékoztatót. Az államfőjelölt kifejtette: az ellenzéki pártok elkéstek a bizalmatlansági indítvány benyújtásával, hiszen már négy hét eltelt azóta, hogy a Demokraták és Liberálisok Szövetsége (ALDE) kilépett a koalícióból, és a PSD magára maradt.

„Mi már az első héten készen álltunk az indítvány aláírására, de nem értjük, miért késlekedtek. Az egyetlen észszerű magyarázat szerintem az, hogy az elnökválasztási kampány kezdetéhez minél közelebb szerették volna a bizalmatlansági indítvány vitáját” – fogalmazott a politikus.

A hétvégi szavazás azért kérdéses, mert sok honatya nemcsak a hétvégét tölti a választókerületében, hanem kiküldetésben is van külföldön, ezért nem lehetnek jelen a parlament két házának együttes ülésén, tehát csökken az esélye, hogy a kormány megbuktatási terve megkapja a kellő szavazatot – magyarázta. Kelemen Hunor a bizalmatlansági indítvány szavazása kimenetelénél fontosabbnak tartja, hogy „mi lesz utána”.

Az RMDSZ-elnök szerint egyértelmű, hogy a jelenlegi PSD-kormány csődöt mondott. „Olyan, mint a tavalyi kolbász: vége van. Hogy most, vagy egy hónap múlva, teljesen mindegy” – jelentette ki.

A politikus szerint ki kell alakítani egy olyan többséget, amely nem technokrata, hanem politikai kormányként átvezeti az országot a 2020-as átmeneti éven. A jövő évi parlamenti választásokig egy év maradt, de ez idő alatt még a helyhatósági választásokat is le kell bonyolítani, ezért lesz tranzitév a jövő esztendő – magyarázta Kelemen Hunor. „A költségvetést átértékelő, a jól gazdálkodó, az államadósságot nem növelő kormányra van szükség. Utána pedig egy viszonylag csendes időszak következik, amikor esély nyílik négy vagy nyolc évre tervezni, és a felelős politikusoknak hosszú távon kell gondolkodniuk” – nyilatkozta a politikus.

Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, kizártnak tartja azt, hogy előrehozott választások legyen, mert szerinte egyik parlamenti pártnak sem érdeke ez (pontosabban: el akarják kerülni), az elnökválasztási kampány közelgő kezdete kapcsán pedig elmondta, hogy Romániának egy jól tájékozott, a társadalom problémáit és az ország prioritásait ismerő elnökre van szüksége. „Ha elégedetlenek az eddigi államfőkkel, próbálkozzanak velem, jól fognak járni” - mondta félig viccesen, félig komolyan.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?