FRISSÍTVE - Végül jövő csütörtökön szavaz a parlament a bizalmatlansági indítványról

A parlament szerda reggel ülésező egyesített házbizottsága szombatra tűzte ki a kormány elleni bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáját és szavazását. FRISSÍTÉS: A testület szerda délután ismét ülésezett, és úgy döntött, hogy mégsem szombaton, hanem jövő csütörtökön tartják a szavazást.

A reggeli döntést a testületben - egy kisebbségi képviselő támogatásával - többségben lévő szociáldemokraták (PSD) hozták meg, az ellenzék ezt visszaélésnek minősítette. Az ellenzék szerint a PSD valójában már elvesztette parlamenti többségét és legitimitását, így a szokatlan, hétvégi időzítéssel próbálja elérni, hogy a voksoláson ne gyűljön össze a kormány megbukatásához elegendő szavazat.

A PSD azzal érvel, hogy a parlament más esetekben is - például a költségvetési vita alkalmával - ülésezett már hétvégén, a kormánypárt pedig sürgősen be kívánja bizonyítani, hogy a bizalmatlansági indítványnak - szerinte - nincs támogatottsága, és nem több populista színjátéknál.

A kedden iktatott bizalmatlansági indítványt 237 törvényhozó írta alá. A kormány leváltásához a törvényhozók többségének támogatására, legalább 233 voksra van szükség. Az alkotmány szerint a bizalmatlansági indítványt az iktatásától számított öt napon belül fel kell olvasni a kétkamarás parlament együttes ülésén, majd három nappal később szintén az együttes ülésen rendeznek vitát és szavazást a kormány sorsáról. 

A házbizottság szerdára összehívta a képviselőház és a szenátus együttes ülését, hogy felolvassák az indítványt, annak vitáját és szavazását pedig szombatra tűzte ki.

FRISSÍTÉS: A parlament egyesített házbizottságai szerda délután másodszorra ülésezett, hogy a bizalmatlansági indítvány menetrendjéről egyeztessenek. Erre azt követően került sor, hogy előzőleg felfüggesztették a plénum ülését, amelyen fel kellett volna olvasni a bizalmatlansági indítványt, mivel a törvényhozók nem fogadták el a munkaprogramot és a napirendet.  Az egyesített házbizottság úgy döntött, hogy nem szombaton, hanem jövő csütörtökön lesz a bizalmatlansági indítvány vitája és a szavazás is. Az indítvány szövegét október 3-án olvassák fel.

Ludovic Orban, a bizalmatlansági indítványt kezdeményező Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint ezzel bebizonyosodott, hogy a Dancila kormány elvesztette parlamenti támogatottságát, és az ellenzék került többségbe. Azt Marcel Ciolacu, a képviselőház szociáldemokrata elnöke is elismerte, hogy "matematikailag" a PSD-nek nincs többsége a parlamentben, de felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány leváltásához a bizalmatlansági indítványt a törvényhozók többségének, legalább 233 honatyának meg kell szavaznia.

Kapcsolódók

Kimaradt?