Kampány indul Hargita megyében: a medvekárok bejelentésére ösztönzik a lakosságot

Becslések szerint jelenleg csak minden tizedik medvék okozta kárt jelentenek be. Ezen szeretne változtatni Hargita Megye Tanácsa a szerdán elindított kampányával, amelynek fő témái a medvekárok teljes körű és megfelelő bejelentése, az adminisztráció egységesítése és a megfelelő lakossági hulladékgazdálkodás.

Október másodikától egy hónapon át plakátokkal, szórólapokkal és különböző elektronikus média-felületek bevonásával zajlik az a kampány, amelynek nyitó-eseményét szerda délelőtt tartották a csíkszeredai megyeházán. A kampányt Borboly Csaba megyei tanácselnök és Demeter László biológus mutatta be a sajtó képviselőinek.

A politikus a kampány időszerűségével kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy megyei és helyi szinten is szükség van a tevékeny előrelépésre a medvék okozta problémák kezelésében, nem szükséges a törvénykezés lépéseire várni. Borboly szerint tény, hogy a medvék okozta támadások, károkozások száma növekszik és ezeket megfelelően kell regisztrálni ahhoz, hogy a témában minden szereplő pontos képet kaphasson.

A károk töredékét jelentik be

A tanácselnök szerint az ember és a nagyvad konfliktusában a medvekárok bejelentése a legfontosabb. "Tudatosítani kell mindannyiunkban, hogy a károkat be kell jelenteni, és csak ezáltal lehet beavatkozni és megelőzni az újabb eseteket” – jelentette ki. Borboly szerint fontos a tudatos hozzáállás a problémához lakossági szinten is, ezáltal segíthetik az emberek a polgármesteri hivatalok, vadásztársaságok, minisztériumok munkáját.

A kampány célja a szorosabb együttműködés a lakossággal, és alapvetően három fő elemet foglal magában. Az első szerint rendkívül fontos, hogy akár már a medvék jelenlétének észlelésekor is hívni kell a 112-es sürgősségi telefonszámot. Ez a lépés nagyon fontos a medvék előfordulása, valamint a károkozások regisztrációja szempontjából is, hiszen jelenleg a nagyvadak okozta károk nagy többségét nem jelentik be.

A kampány fontos része, hogy egységes nyomtatványok készültek, amelyek „nem akadnak fenn a bürokrácia szűrőin”. Ezeket a nyomtatványokat a megyei tanács készítette és eljuttatja minden önkormányzathoz, valamint letölthetővé teszi internetes oldalain is. Ezáltal egységes formában készülhetnek el a jövőben a kárbejelentő csomagok, amelyeket az önkormányzatoknál le lehet adni. Érdemes a bejelentéseket a megyei tanácshoz is eljuttatni, erre külön e-mail címet hoztak létre.

A kampány harmadik fontos eleme a lakosság hulladék-kezelésére vonatkozik. Fokozottan felhívják a lakosság figyelmét, hogy ne hagyjanak az udvarokon, elérhető helyeken a medvék számára vonzó maradékokat, háztartási hulladékokat.

Lakossági és intézményi együttműködést kérnek

Demeter László kiemelte, nagy jelentősége van annak, hogy a kárbejelentéseket követő helyszíni kárfelmérésben szakemberek is részt vegyenek. A lakosság ugyanakkor a biológus szerint a jelenlegi eljárások bonyolultsága miatt nem motivált kellőképpen a vadkárok bejelentésében. Demeter László úgy fogalmazott, hogy rendkívül fontos volna minden esetet jelenteni, mert csak ezen jelzések alapján lehetne pontosan elemezni a különböző jelenségeket és javaslatokat hozni konkrét intézkedésekre.

Borboly Csaba a bejelentések elmaradásának érzékeltetésére megemlítette, hogy 2018-ban Hargita megye területéről összesen 185 medvék okozta kárt jelentettek be, ami szerinte elenyésző szám a valósághoz képest. A megyei vezető végezetül felkérte a lakosságot,a civil szervezetek, iskolák, egyházak képviselőit, hogy működjenek együtt a kampány során és igyekezzenek a legszélesebb körben tájékoztatni a lakosságot annak tartalmáról.

A kampány felhívása szerint ha valaki medvét lát, valamilyen medvék által okozott kár érte, vagy medvetámadás áldozatául esett, jelentse a 112-es segélyhívó számon, a helyi polgármesteri hivatalnál és küldje el a vadkar@hargitamegye.ro e-mail címre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?