A szenátus elfogadta: 5 évig nem számít szigorúan védett állatfajnak a barna medve

A szenátus szerdai ülésén elfogadta a vadászati és vadgazdálkodási törvényt módosító jogszabálytervezetet, amely értelmében a barna medve 5 évre kikerül a szigorúan védett állatfajok listájáról, így lehetővé válik az állatállomány szabályozása.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) több parlamenti képviselője által benyújtott jogszabályjavaslatot 68 támogató szavazattal, 13 tartózkodás mellett fogadta el a felsőház plénuma, az RMDSZ  a szakbizottsági vitán fogalmazta meg javaslatait.

A plénumban elfogadott törvénymódosítás értelmében a barna medve 5 évre kikerül a szigorúan védett állatfajok listájáról, így az év bizonyos időszakaiban vadászható lesz. A medve esetében ezek az időszakok április elseje és május 30-a, illetve szeptember elseje és december elseje közé esnek.

„Az emberi beavatkozás utóbbi években történt korlátozása miatt a medvepopuláció gyakorlatilag ellenőrizhetetlenné vált. Ha más uniós államokat nézünk, azt látjuk, hogy kihasználják az eltérés jogát az EU-s direktíva kapcsán, és határozottan, de profi módon közbelépnek az állomány szabályozása és optimizálása érdekében. Ezt akarjuk mi is a környezetvédelmi minisztériumtól: tárgyaljon az Európai Bizottsággal és találjon megoldást a romániai medveállomány optimizálására” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor.

Elmagyarázta ugyanakkor, hogy jelenleg a törvény előírásai értelmében „nem lehet medvére vadászni, csak arra van lehetőség, hogy a károkat okozó, vagy az emberekre támadó medvéket kilőjék”.

Mihai Goţiu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora elégedetlenségét fejezte ki az elfogadott módosító javaslattal szemben, mire Emanoil Savin független szenátor azt javasolta neki, látogasson el például Buşteni településre, hogy megtapasztalja a medvék jelentette veszélyt.

A jogszabálytervezet a képviselőház asztalára kerül, amely döntő szerv lesz az ügyben.

Kapcsolódók

Kimaradt?