Kikerülhet a barna medve a szigorúan védett állatfajok listájáról

Kedvezően véleményezte a szenátus mezőgazdasági szakbizottsága kedden azon RMDSZ-es javaslatot, miszerint a barna medve kikerülhet a szigorúan védett állatfajok listájáról, megteremtve a lehetőséget arra, hogy a szaktárca szabályozza az állatállományt, és visszaállítsa az egyensúlyt – tájékoztatott közleményében az RMDSZ.

Az előírás eredményeként nem lesz szükség a szaktárca által megszabott beavatkozási kvótára, a medveállományt – a vaddisznókhoz, szarvasokhoz, és más, nem szigorúan védett állatokhoz hasonlóan – kilövési kvóta alapján, egyszerűbben és hatékonyan lehetne szabályozni.

„Hosszú ideje mondjuk, hogy Székelyföldön óriási problémát jelentenek a medvetámadások. Az emberek biztonságát, testi épségét, és a jószágokat is veszélyeztetik. Ez az első alkalom, amikor a szenátus szakbizottsága testületileg támogat egy, a medveügy megoldására benyújtott javaslatot, úgy tűnik párthovatartozástól függetlenül megértették a törvényhozók, hogy gond van, és megoldásra van szükség” – nyilatkozta Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor.

A hatályos törvények a nem szigorúan védett fajok vadászatát is bizonyos feltételekhez kötik, ezek továbbra is vonatkoznának a barna medvékre. Egyszerűbb lesz az állatállomány szabályozása, de a faj védelmét is biztosítaná a törvény, olvasható a szövetség közleményében.

(Címlapfotó forrása: Pál Zoltán)

Kapcsolódók

Kimaradt?