Corina Corbu személyében új elnöke lesz a legfelsőbb bíróságnak

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) bírói részlege csütörtökön jóváhagyta Corina Corbu pályázatát a legfelsőbb bíróság elnöki tisztségére.

A meghallgatáson Cristina Tarcea, a legfelsőbb bíróság jelenlegi elnöke úgy vélekedett, hogy Corbu jelentkezése törvénytelen, mert az érvényben lévő jogszabály szerint az elnöki tisztségre a hivatalban lévő elnök mandátumának lejártát követő 30 napban lehet pályázni. Cristina Tarcea mandátuma szeptember 14-én jár le.

A CSM utólag kiadott közleményében „sajnálatosnak” nevezi Tarcea viszonyulását utódjának kinevezéséhez, és azt állítja, hogy a törvény szövegét úgy fogalmazták meg, hogy minden helyzetben (lemondás, haláleset stb.) érvényes legyen, de a törvényalkotó szándéka nyilvánvalóan nem lehetett az, hogy 2-3 hónapos „átmeneti időszak” alakuljon ki minden elnökváltáskor.

A CSM szerint éppen a hivatalban lévő elnöknek kellene a felelőssége legyen, hogy zökkenőmentes átmenet valósuljon meg a legfelsőbb bíróság élén, ami nem befolyásolja az igazságszolgáltatás működését. A CSM leszögezi: az új elnök az azt követő napon veszi át hivatalát, amelyiken lejár a jelenlegi elnök mandátuma.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?