FRISSÍTVE: Soós Zoltánnak is elege lett – recseg-ropog a marosvásárhelyi RMDSZ

Egy évvel a következő helyhatósági választások előtt visszavonul a marosvásárhelyi RMDSZ-ben betöltött minden tisztségéből és vállalásából Soós Zoltán, aki 2016-ban a helyi magyar közösség polgármesterjelöltje volt. A Maros Megyei Múzeum igazgatója azzal vádolja a szervezetet, hogy segíti a "várost gátlástalanul eladósító" Dorin Floreáékat. FRISSÍTÉS: Vass Levente, a városi RMDSZ-elnök erre úgy reagált: "Vannak kérdések, amikben le kell ülni és meg kell egyezni a polgármester úrral."

Soós Zoltán bejelentésének előzménye, hogy lemondott városi tanácsosi mandátumáról Furó Judit, arra hivatkozva, hogy szakmai szempontok helyett politikai egyezségeket vesz figyelembe döntései előtt az RMDSZ marosvásárhelyi önkormányzati frakciója. A jelöltlistán utána következő Tamási Zsolt pedig közölte: nem veszi át Furó Judit mandátumát, mert szerinte a frakció kényszerpályára került, és kiszolgálja a város aktuális vezetését.

A szerkesztőségünkbe pénteken eljuttatott állásfoglalásában Soós Zoltán közölte: társul a „megfontoltságot és bölcsességet felmutató" Fúró Judithoz és Tamási Zsolthoz, és bejelenti  visszavonulását a marosvásárhelyi RMDSZ-ben betöltött minden tisztségéből és vállalásából, amíg a szervezetben található áldatlan és méltatlan állapotok meg nem szűnnek. „Meg kell újulni a következő választásokig” – szögezte le a volt polgármesterjelölt.

A múzeumigazgató szerint a helyi magyar közösség egy része elfordult a városi RMDSZ-től, mert nem értenek egyet azzal, ami az elmúlt három évben történt a marosvásárhelyi politikában. A szervezet körzeteiben nincs tevékenység, a körzeti elnökök száma lemondások miatt az elmúlt napokban is csökkent.

„Nem ezért küzdöttünk és nem ezért vállaltam közel négy éve a jelöltséget egy a korrupcióval vádolt, sajnos még mindig regnáló, városvezetéssel szemben. Igyekeztünk véget vetni a városunkat kiszipolyozó, a közpénzeket hatékonytalanul felhasználó, a jövőnket elherdáló városvezetésnek. Sajnos azt kell tapasztalnom, hogy az elmúlt húsz év talán legkártékonyabb korszakát éljük. A vesztét érző városvezetés gátlástalanul eladósítja a várost amit nem tehetne meg a városi RMDSZ segítsége nélkül. A magam nevében nem vállalok közösséget a mostani stratégiával” – közölte Soós.

A volt polgármesterjelölt felidézte: a három évvel ezelőtti a helyhatósági választások sikere az volt, hogy az RMDSZ megtartotta a tíz tanácsosi mandátumát. Szerinte felelős politizálással, városért küzdeni akaró politikai erőkkel Dorin Florea polgármester talán a múlté lehetne.

 

„Sajnos azt tapasztaljuk, hogy több mint 300 millió lej kötelezettséget vállalt a városi vezetés a jövő évi költségvetés terhére és több mint 10 millió euró kölcsönpénzhez juttatta a várost elszegényítő irányítókat. Semmilyen logika, érdek vagy érv sem menti fel a felelősség alól városi vezetőinket hiszen az eredmények messze elmaradnak, vagy botrányosak (lásd mélygrázs kérdése)” – részletezte kifogásait a múzeumigazgató.

Vass Levente „elengedi a Vásárhelyi Forgatag kezét”. Vass Levente pénteki sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, „elengedi a Vásárhelyi Forgatag kezét” – számolt be a Marosvásárhelyi Rádió. A városi RMDSZ elnöke közölte: a továbbiakban a Forgatag szervezőinek kell majd tárgyalniuk a város polgármesterével, Dorin Floreaval és annak tanácsosával Claudiu Maiorral. A Vásárhelyi Forgatag főszervezője, Portik Vilmos elmondta, a sajtóból értesült arról, hogy Vass Levente csütörtökre tárgyalásra hívta a rendezvény szervezőit.  Soós Zoltán társszervező szerint eddigi fennállása alatt saját lábán is megállt a rendezvény, a helyszínek rendelkezésre bocsátásának feltételeit eddig is a szervezők tárgyalták meg az illetékesekkel.

„Vannak kérdések, amikben meg kell egyezni a polgármester úrral”

FRISSÍTÉS: Vass Levente parlamenti képviselő, a marosvásárhelyi RMDSZ elnöke a pénteki sajtótájékoztatóján Soós Zoltán vádjaira úgy reagált: ahhoz, hogy a magyar érdekképviselet biztosítása megköveteli az RMDSZ-frakciótól, hogy tárgyalóasztalhoz üljön a városvezetéssel. Példaként a marosvásárhelyi Forgatagot említette.

„Mi sem beszél szebben, mint a cselekedet, mint a három éves tapasztalat. Vannak kérdések, kérem szépen, amikben le kell ülni és meg kell egyezni a polgármester úrral. Vannak kérdések, amelyekbe, nem nekem, de a frakció tagjainak el kellett menni és meg kellett egyezni. Ezt tettük a Forgatag támogatásakor, normalitást hoztunk ebben a kérdésben” – idézte az Erdély TV a politikust.

Megkerestük az ügyben Péter Ferencet, a Maros megyei RMDSZ elnökét is, aki későbbre ígérte álláspontja ismertetését. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?