EP-választások: vizsgálódik a DNA a külföldi szavazás megszervezése kapcsán

Kivizsgálásba kezdett a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a május 26-i európai parlamenti választások külföldi szavazókörzeteinek megszervezésével kapcsolatban.

A DNA közleménye hangsúlyozza: 42 olyan feljelentést továbbított a vádhatóságnak a főügyészség, amelyek a szavazati jog gyakorlásával kapcsolatos rendellenességekről szólnak a május 26-án megrendezett európai parlamenti választás és referendum vonatkozásában.

A panaszok alapján a DNA vizsgálatot indított az ügyben.

Az EP-választáson – és az azzal egy időben megszervezett igazságügyi kérdésekben tartott népszavazáson – sok külföldi szavazókörben nem vagy csak hosszas várakozások után élhettek a szavazati jogukkal a külföldön élő román állampolgárok.

A választások győzteseként kikerült ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) és Klaus Johannis államfő már a választások estéjén jelezték kifogásukat a rossz szervezés miatt: a PNL büntető-feljelentéssel fenyegetőzött, az elnök pedig Teodor Meleșcanu külügy-, illetve Carmen Dan belügyminiszter menesztését követelte. A két tárcavezető szerint a 441 külföldi szavazókörzet többségében zökkenőmentes volt a szavazás, csak néhány helyen kellett sorban állni „éppen a Johannis által a választásokra rászervezett népszavazás miatt”.

A PNL Diaszpóraszervezete a múlt pénteken bűnvádi feljelentést tett a legfőbb ügyészségen Teodor Meleșcanu ellen, azzal a váddal, hogy „előre megfontolt szándékkal” nehezítette meg a külföldön élő-dolgozó román állampolgárok szavazását a múlt vasárnapi európai parlamenti választásokon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?