Már az elnökválasztásra bevezethetik az elektronikus és a levélszavazást

A képviselőház jogi, illetve közigazgatási bizottsága fogja véleményezni a levélszavazásra és elektronikus szavazásra vonatkozó törvényjavaslatokat, amelyekről még ebben az ülésszakban szavazni fog az alsóház – közölte Olguţa Vasilescu, a házbizottság titkára hétfőn.

A kormánypárti (szociáldemokrata) Vasilescu elmondta, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) mellett más frakciók is indítványozták a levél- és elektronikus szavazásra vonatkozó törvénymódosítást, így ezek a képviselőház jogi, illetve a közigazgatási bizottsága elé kerülnek, amelyek végső formába öntik az ezekről megfogalmazott véleményt, ezt terjesztik majd a plénum elé.

Azt is elmondta, hogy egyelőre négy törvénytervezetet nyújtottak be a frakciók ezzel a kérdéssel kapcsolatban, és megtörténhet, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) is hasonló tematikájú javaslattal áll elő.

„Azt akarjuk, hogy már az év végi elnökválasztáson alkalmazható legyen az elektronikus és a levélben való szavazás” – tette hozzá az alsóházi titkár.

A voksok leadásának ezt a két formáját főleg a külföldön élő román vendégmunkások igénylik, és támogatják az ő szavazataikra számító ellenzéki pártok is. A 2014-es elnökválasztáson és az idei európai parlamenti választáson is egyes külföldi szavazókörzetekben órákig tartó sorok kiállása után tudták csak leadni voksaikat egyesek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?