A választási regisztráció megkönnyítését szorgalmazza a PNL

A választási regisztráció megkönnyítését szorgalmazza a Nemzeti Liberális Párt (PNL), miután kiderült, hogy nagyon kevés külföldön élő román állampolgár regisztrált az év végi parlamenti választásokra.

Az állandó választási hatóság közölte, hogy hétfőig 3613 személynek hagyták jóvá a választói névjegyzékbe való felvételére irányuló kérelmét. Ezek közül több mint 2900-an a levélben való szavazás lehetőségét választották, 700-an a külföldi szavazókörzetekben adják le voksukat.

Legtöbben a Spanyolországban élő románok kérvényezték a névjegyzékbe való felvételüket, majd Olaszország, Franciaország és Németország következik. Legkevesebben Magyarországon, Vietnámban, Oroszországban, Új-Zélandon, Indiában, Dél-Koreában, Cipruson és Dél-Afrikában regisztráltak, ezekben az országokban mindössze egy-egy személyt vettek fel a választói névjegyzékbe. 

A külföldön élő román állampolgárok április 1-től jelentkezhetnek be az év végi parlamenti választásokra, és augusztus végéig, vagyis még egy hónapig tehetik meg. A regisztrációs gyakorlat premiernek számít, akárcsak a levélben szavazás. A hatályos törvények szerint a külföldön élő román állampolgároknak a nagykövetségeken és a konzulátusokon kell jelentkezniük, hogy kérjék a választói névjegyzékbe való felvételüket.

A  liberálisok hétfőn azt kérték a Dacian Ciolos miniszterelnök vezette szakértői kormánytól, hogy sürgősségi kormányrendelettel módosítsa a választási törvényt, és tegye lehetővé, hogy a regisztráció igénylését postán is elküldhessék a szavazni óhajtók. Emellett kérték, hogy a kormány biztosítson legalább annyi szavazókörzetet, amennyi a 2014-es elnökválasztás második fordulójában volt.

Az alacsony számú regisztráció miatt a miniszterelnök is aggodalmát fejezte ki a múlt héten, és az eljárás hatékonyabb népszerűsítésére utasította a külügyminisztert.

Mint ismeretes, a külföldi szavazás nagymértékben befolyásolta a legutóbbi két államelnök-választást. 2009-ben Traian Basescu a Románia határain kívül leadott szavazatoknak köszönhetően győzte le alig pár százalékos különbséggel kihívóját, a szociáldemokrata Mircea Geoanát. 2014-ben Klaus Johannis jelenlegi államfőnek a második fordulóban sikerült fordítania a sorrenden a szociáldemokrata Victor Pontával szemben a nagyarányú külföldi részvételnek köszönhetően, miután a szociáldemokrata kormány nem nyitott elég szavazókörzetet az első fordulóban, ami külföldön és Romániában egyaránt nagy felháborodást váltott ki, és győzelemhez segítette Johannist. Nem hivatalos becslések szerint 3-4 millió román állampolgár él Románia határain kívül.

Kapcsolódók

Kimaradt?