Vincze Loránt: nem engedhetjük meg magunknak a politikai öncsonkítást

Ne adjuk át a terepet a Brüsszelbe készülő magyargyűlölő politikusoknak, figyelnünk kell a provokációkra és bíznunk kell a józan paraszti eszünkben, hogy megakadályozzuk az erdélyi magyarság meggyengítésére irányuló törekvéseket – fogalmazott sepsiszentgyörgyi kampányértékelő sajtótájékoztatóján Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester és Vincze Loránt RMDSZ-es európai parlamenti képviselőjelölt.

„Ha levetkőzzük a kicsinyhitűséget, akkor lehetséges akár három európai parlamenti képviselői helyet is megszerezni” – jelentette ki Tamás Sándor. Az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke szerint politikai és gazdasági kérdés is, hogy európai parlamenti képviselettel rendelkezzen az erdélyi magyar közösség. Hozzátette: az elmúlt hetekben sok találkozón vettek részt, és az a tapasztalat, hogy az emberek érzik, a május 26-ai EP-választással milyen veszítenivalójuk, illetve nyernivalójuk van.

„Egyesek támogatnak, de bizony vannak, akik a vesztünket kívánják” – mondta Tamás Sándor, aki szerint Rareș Bogdan, Traian Băsescu, Dacian Cioloș, Mihai Tudose is ott lesz az Európai Parlamentben, ők pedig „nem a mi érdekeinket képviselik”. Másrészt a Klaus Johannis által kezdeményezett referendum olyan réteget mozgat meg, amely nem biztos, hogy részt vett volna az EP-választáson, ezért várhatóan emelkedni fog a részvételi arány, tehát nagyon fontos, hogy minél több erdélyi magyar menjen el szavazni – mutatott rá Tamás Sándor.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint az elmúlt hónapokban a „román nemzetállami boszorkánykonyhákban” – elemzők, tanácsadók és a Román Akadémia környékén is – egyértelműen megfogalmazták, hogy a román nemzetállam építése szempontjából a következő legfontosabb lépés az etnikai alapú politikai szervezetek felszámolása! Antal Árpád szerint ezt úgy akarják megoldani, hogy vegyes pártot hoznak létre szlovákiai mintára, a másik még inkább kézenfekvő megoldás, ha az RMDSZ-t a bejutási küszöb alá nyomják.

„Ha végig gondoljuk ezeket az eszmefuttatásokat, megértjük és értékeljük politikai képviseletünk fontosságát és súlyát mind Brüsszelben, mind Bukarestben és a helyi önkormányzatokban” – fejtette ki a sepsiszentgyörgyi elöljáró. Hozzátette: az RMDSZ nem egy tökéletes politikai alakulat, nem tökéletes emberek politizálnak benne, de meggyőződése, hogy az erdélyi magyar közösség képviselete szempontjából sincs jobb politikai struktúra, mint az RMDSZ.

„Három évtizede tapasztaljuk, hogy az erős politikai érdekképviselet, az RMDSZ nélkül a magyarság nem tud eredményeket elérni. Ha nem vagyunk ott minden döntéshozatali szinten, azzal közösségünket fosztjuk meg az érdekérvényesítés lehetőségétől, ez öncsonkítás, ezt nem engedhetjük meg magunknak” – vélt Vincze Lóránt. Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, az őshonos európai kisebbségek ernyőszervezete, a FUEN elnöke szerint most az a kérdés, hogy átengedjük-e teljesen a terepet a Brüsszelbe készülő nacionalista, magyargyűlölő román politikusoknak, vagy elküldünk két-három erdélyi magyart, akik felhívják a figyelmet a román állam túlkapásaira, jogsértéseire, akik kiharcolják a támogatásokat, és akik a kisebbségvédelmi törvényért dolgoznak.

A románok érzelmi kérdést kreáltak az úzvölgyi esetből

Az úzvölgyi román katonai keresztek fekete zsákkal történt letakarása kapcsán Antal Árpád rámutatott: kérdés, miért és kinek volt fontos ez az akció, kiket erősít ez.

„A román média erre felült, az egész ügy kapcsán sikerült elterelni a figyelmet, hogy a dormánfalvi önkormányzat törvénytelenséget törvénytelenségre halmozott. Átvitték az ügyet egy érzelmi dimenzióba, ami arról szól, hogy román hősök keresztjeit szemeteszsákokba burkolták. Érdemes megnézni azt is, hogy kik voltak és mi volt a szándékuk ezzel a történettel” – mondta a sepsiszentgyörgyi polgármester, rámutatva: az Ladó Andrea is részt vett az akcióban, aki két évvel ezelőtt Tusványoson provokálta a székelyföldieket azzal, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnököt kifütyülte. „Ez a hölgy egy provokátor, ugyanazt tette most is: provokált” – mondta.

Antal Árpád emlékeztetett, hogy az egész román média, a román politikum ráharapott a témára. Látszott, hogy ez egy kitalált forgatókönyv és vannak különböző szerepek. „A cél egyértelműen az volt, hogy az erdélyi magyarságot rossz fényben tüntessék fel, eltereljék a figyelmet a dormánfalvi önkormányzat törvénytelenségeiről, más síkra tereljék az ügyet, érzelmi kérdéssé alakítsák és a román szélsőségeseknek kedvezzenek az EP-választásokon” – magyarázta az elöljáró.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?