Nem csak őrizték, szépítgették is az úzvölgyi magyar katonatemetőt

Az erdélyi magyar pártok, civil szervezetek képviselői, magánemberek virrasztottak az úzvölgyi katonatemető előtt péntekre virradóra, attól tartva, hogy a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata mégis megpróbálja felavatni az osztrák-magyar sírkertben a román katonák törvénytelenül létrehozott emlékművét és parcelláját. De nem csak őrizték, szépítgették is a magyar katonatemetőt. A helyszínen jártunk.

Péntek reggel érkeztünk az Úz-völgyébe. Ha nem tudtuk volna, mi zajlik a környéken hetek óta, azt gondolhattuk, kedélyes piknikre gyűlt össze néhány tucat ember. Füst szállt fel az éjszakai tábortűz maradványain, jókedvű beszélgetés hallatszott a közbirtokosság épületének terasza felől. Aztán a magyar katonai temető bejáratához közeledve már megérezhettünk valamit az elmúlt időszak feszültségeiből. A temető kapuján belépve kis csoport beszélgetésébe kapcsolódtunk bele. Fáradt arcú emberek álltak a frissen felépített, nagy méretű ortodox kereszt árnyékában, ők az éjszakai virrasztás szereplői, szervezői.

Pál Csaba civilként vett részt az akcióban, hajnali négy óráig virrasztott a temetőkertben, nem tagja semmilyen szervezetnek, csoportnak. A Maszol érdeklődésére elmondta: nem tartja helyesnek az előző délutáni akciót, amelynek keretében fekete hulladék-tároló zsákokkal takarta le egy csoport a frissen felépített román emlékművet és a hozzá tartozó román betonkereszteket. Ahogy a helyszínre érkezve szembesültek a helyzettel, társaival együtt azonnal leszedték a kereszteket takaró fóliákat. A magát Úzvölgyi Civil Akciócsoportnak nevező társaság megmozdulása a jelen lévők véleménye szerint csak olaj a tűzre, semmiképpen nem jelent valódi megoldást.

Közben egyre többen érkeztek a temetőhöz, 11 óra körül benépesült a környék. Egy húszfős kisbusz Marosvásárhelyről érkezett, hogy utasai jelenlétükkel tiltakozzanak a temetőgyalázás ellen. Egy nagyobb környékbeli társaság folytatta az előző napokban elkezdett karbantartási munkálatokat: ecsetek, festékes vödrök kerültek ki az autókból, magyar nemzeti szalagot vágtak fel serény asszonykezek. A megfakult magyar katonai fakereszteket kezelik le és kicserélik a megtépázott magyar nemzeti színű szalagokat.

Közben fél szemmel azért mindenki azt nézte, vajon kell-e tartani a nap folyamán bármilyen provokációtól? Nos, bár hamarosan megérkeztek az első bákói rendszámú autók, a belőlük kiszállók szemlélődésen, fényképezésen kívül nem igen mutattak más aktivitást. Egy asszony hangja ütötte meg fülünket a temető polgári szeglete felé sétálva, aki a területen található egyetlen román családi sírkő körül tüsténkedett. A nő hatalmas zacskónyi virágtövekkel felszerelkezve adott hangot fennhangon véleményének: a temető mindenkié, nem számít, ki milyen nemzetiségű – bizonygatta románul beszélgetőtársának.

Éjféltől kapcsolódott be a temető melletti őrségbe a Magyar Polgári Párt (MPP). „Jelenlétünkkel nem csupán megakadályozni szeretnénk a temetőgyalázó emlékmű felavatását, hanem felhívni a figyelmet arra, hogy vissza szeretnénk állítani az eredeti állapotot, hiszen az itt végrehajtott cselekedetek nem csak törvényesen, hanem etikailag, erkölcsileg is kifogásolhatóak” – nyilatkozta a Maszolnak Mezei János, a Magyar Polgári Párt helyszínen tartózkodó elnöke. Közölte, minden eszközt és lehetőséget meg szeretnének ragadni annak érdekében, hogy a jelenlegi állapotot felszámolják.

A helyszínen lévők egyetértettek abban, hogy a figyelemfelkeltő akciókat mindenképpen folytatni kell, akár személyes jelenléttel, akár a politika és a jog eszközeivel. Bár az avatás ezúttal elmaradt, a helyzet nem oldódott meg, a törvénytelenül felállított keresztek a helyükön maradtak, és maradnak az ügy megnyugtató megoldásáig bizonyosan.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?