Biztos, ami biztos: őrséggel akadályoznák meg az úzvölgyi román emlékmű felavatását

Az Úz-völgye Kezdeményező Bizottság felhívásra válaszolva csütörtök estétől péntek délelőttig politikusok, háromszéki történészek, fiatalok, valamint hagyományőrző egyesületek képviselői őrséget állnak az első világháborús magyar sírkertnél, hogy szükség esetén megakadályozzák a magyar haditemetőben jogtalanul felállított román emlékmű és betonkeresztek felavatását.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata eredetileg pénteken, május 17-én tervezte katonai ceremóniával felavatni az Úz-völgyében felépített román ortodox keresztet és a hozzá tartozó, 52 „ismeretlen román katona” emlékére felállított betonkeresztet. Constantin Toma polgármester azonban az európai parlamenti választások kampányára hivatkozva elhalasztotta az ünnepséget.

A csütörtök este 8 órától péntek délelőtt 11 óráig tartó őrségen jelen lesznek a Hargita és a Kovászna megyei önkormányzat elöljárói, az RMDSZ vezető politikusai. Őrséget fog állni  Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Korodi Attila parlamenti képviselő, Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere, Hegedüs Csilla EP-képviselőjelölt is. Ezen kívül bárkit szívesen fogadnak, aki jelenlétével szeretne demonstrálni az első világháborús magyar katonai temető védelmében.

A jelenlevők óránkénti váltással, kettesével állnak  őrt az úzvölgyi katonatemető bejáratánál. A szervezők kérték, hogy az időjárásnak megfelelő öltözetet és ételt mindenki vigyen magával, aki részt vesz az őrségállásban. Eredetileg sátrak felállításáról is szó volt, azonban a rossz időjárási körülményekre való tekintettel a résztvevők megpihenhetnek a területen található közbirtokossági épületekben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?