„A bevándorlók a tettesek!” – beindult az álhíripar a Notre-Dame tragédiája után

Számos összeesküvés-elmélet jelent meg a világhálón a hétfőn kigyulladt Notre-Dame-ról. Ezekből válogattunk.

Az egyik leggyorsabban terjedő félrevezetés a bevándorlásellenes narratívába illeszkedett, amely igyekezett fotókkal vagy sajtóhírek alatt megjelenő hozzászólásokkal, nevető reakciókkal igazolni, hogy a muszlimok örvendenek az esetnek – erről az orosz propagandaoldalak lelkesen tudósítottak. Arról nem igazán szólt a fáma magyar berkekben sem, hogy számos magyar hozzászóló Trianonra hivatkozva örvendezett a hírnek, és azt sem olvashattuk sok helyen, hogy franciaországi muszlimok segítenek az újjáépítésben.

Az első órákban máris megjelentek amerikai hírcsatornák nevét használó, hamis Twitter-oldalak, amelyek azt állították, hogy Ilhan Omar, az amerikai demokraták képviselője rosszindulatú megjegyzést tett a tűzesetről, illetve, hogy terroristacselekmény történt.

Az InfoWars nevű hírhedt álhíroldal azt állította, hogy egy munkás szerint szándékos gyújtogatás történt. Ezt egy amerikai politikus nyomás írták meg, aki a mikroblogon „jezsuita barátjára” hivatkozva írta, hogy szándékosan gyúlt meg a székesegyház. A BuzzFeednek Christopher J. Hale azt mondta, ő maga nem hisz ebben, és sajnálja, hogy akaratán kívül felhasználták „az internet legrosszabb részein”. „Azt gondolom, figyelemre méltó, hogy milyen gyorsan született meg egy ösztönös vágy egy párizsi, láthatóan véletlen [baleset] miatt a muszlim közösséggel szemben, magától, egy bejegyzésből, amelyik tíz percig volt elérhető” – tette hozzá a politikus.

Nem sokkal később ez a trend folytatódott: egy Twitter-fiók közzétett egy videót, amelyben rávágta az „Allahu Akbar” („Isten hatalmas”) felkiáltást az égő székesegyház felvételeire. A BuzzFeed figyelmeztet: a hangfelvételt az első Google-keresések között megtalálhatjuk, tehát a videó egyértelműen hamis. Később egy másik videó is megjelent, amelyen már nem hamis hangfelvételt közöltek, hanem a valódit értelmezték félre – az „allais, en avant”-ot feliratozták mint muszlim felkiáltást, holott ez franciául azt jelenti, „menj, előre”.

Az internet sötétebb bugyraiban több órával az incidens után különböző összeesküvés-elméletek terjedtek. Megjelent például, hogy az Iszlám Állam a felelős – a félrevezető Twitter-fiók egyébként azt is megosztotta, hogy Emmanuel Macron francia elnök maga gyújtotta fel a Notre-Dame-ot, hogy rossz színben tüntesse fel a sárgamellényes tüntetőket. Megjelentek azok a narratívák is, amelyek korábbi, valódi tűzeseteket kötöttek össze a mostanival, a muszlimellenességet erősítve.

Összeesküvés-elméletekről több ízben is beszélgettünk szakértőkkel. Matthew R. X. Dentith annak fontosságára hívta fel a figyelmünket, hogy „az emberek kritikusan viszonyuljanak ezekhez a kérdésekhez, és odafigyeljenek a hozzáértőkre”, Aaron John Gulyas azt válaszolta a megoldásokat firtató kérdésünkre, „VALÓDI KÖNYVEKET KELL OLVASNI! És – ahogyan azt a diákjaimnak is mindig elmondom – soha nem szabad engedni, hogy a politika vagy a hírek elrabolják a belső békét és a kapcsolatainkat a barátokkal vagy családtagokkal”. Krekó Pétert többek között az orosz propagandáról kérdeztük, ő úgy fogalmazott, „most kell a nyugati társadalmaknak megtanulniuk azt, hogy igen, fontos a szólásszabadság, de egy olyan helyzetben, ahol információs hadviselés zajlik, ott nem csak egy véleményként kell tekinteni egy ellenséges állam médiájára, hanem fegyverként”.

A fent említett álhírek és összeesküvés-elméletek közül több megjelent a Maszol bejegyzései alatt is, sokan azt is gyanúsnak találták, hogy éppen húsvét előtt történt a baleset. Volt, aki egyenesen azt írta, hogy bevándorlók a tettesek, és „elis fogták az 1ik bandatagot”, más szerint mecsetnek kell a hely, azért gyújtották fel az épületet. Egy másik hozzászóló azt írta, „Elfogyott a migrásokra szánt pénz? Belső akcióként felgyújtjuk a Notre-Dame-ot húsvét előtt és megkérjük a világot, hogy nyújtson anyagi támogatást”.

Fotó: tellerreport.com

Kapcsolódók

Kimaradt?