A világ építészeinek segítségét kérik a Notre-Dame restaurálásában

Nemzetközi építészeti pályázatot írnak ki a Notre-Dame leégett huszártornyának újjáépítésére, jelentette be szerdán Edouard Philippe francia miniszterelnök. A pályázat eredményeképp dőlne el, hogy az eredetit építik-e vissza, vagy egy új, korszerű változatot.

Fontos kiemelni, hogy a lángokban összeomlott huszártorony későbbi, mint a katedrális többi része, a 19. században építette Viollet-le-Duc építész.A francia miniszterelnök arra is kitért, hogy a restaurálás költségeit egyelőre nem tudják felmérni, de már több mint 700 millió euró összegyűlt csak a franciaországi adományokból. Az újjáépítést külföldről is sokan támogatják, többek között a Kolozs megyei tanács is.

Emmanuel Macron korábban azt mondta, öt év alatt újjáépítik a katedrálist. Ez a határidő a 2024-es, Párizsban szervezett Olimpiai Játékok miatt lenne fontos Franciaországnak, mutatott rá az AFP hírügynökség. Az örökségvédelmi szakemberek úgy vélik, ezt lehetetlen tartani: Stéphane Bern szerint legkevesebb 10-20 évre van szükség, a Reims-i katedrálisnál például 40 év alatt végezték el a hasonló javításokat. Eric Fischer, az ezer éves strasbourgi katedrálist restauráló alapítvány vezetője szintén évtizedekre saccolta a munkálatokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?