Háromszéken is van jövőjük a fiataloknak! – tízéves a HÁRIT

Megalakulásának tizedik évfordulóját ünnepelte a hétvégén a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT), a Kovászna megyei ifjúsági ernyőszervezet, amelyben közel 600 fiatal tevékenykedik.

Az eltelt évtized fontos társadalmi átrendeződésekkel járt, és az ebből adódó lehetőségek új kihívások elé állították a háromszéki magyar fiatalokat – mutatott rá a hétvégi ünnepségen Kelemen Szilárd. A HÁRIT elnöke elmondta: az ifjúsági ernyőszervezet az RMDSZ háromszéki területi szervezete partnereként a nemzeti identitás védelme és megőrzése mellett, a háromszéki magyar ifjúsági közösség érdekvédelmi képviseletének és önszerveződése elősegítésének céljából jött létre.

Felidézte, hogy a Háromszéki Ifjúsági Tanács az elmúlt tíz évben megteremtette a kapcsolatot a fiatalok és az intézmények között, illetve olyan európai kapcsolatokat alakítottak ki más országok intézményeivel, amelyek által új lehetőségek nyíltak meg a háromszéki fiatalság előtt. Az RMDSZ-el való együttműködésnek köszönhetően 2016-ban 65 fiatal önkormányzati képviselőt, két polgármestert és két alpolgármestert juttatott mandátumhoz a HÁRIT.

A tanács elnöke köszönetet mondott a fiataloknak, akik az elmúlt tíz évben mozgalmat és rendszert építettek, továbbá a megyei, a városi és a vidéki önkormányzatok, valamint az állami intézmények vezetőinek és az vállalkozói szférának, akik kitartottak az ifjúság mellett: „Szükségünk van a jövőben is rátok, partnerségre, tervezésre, hogy együtt tegyük még sikeresebbé szülőföldünket, Háromszéket, Székelyföldet!” – mondta.

„Az ifjúsági mozgalomban kötöttem életre szóló barátságokat és a HÁRIT-nak köszönhetően kaptam olyan lehetőségeket, hogy kipróbálhattam magam” – mutatott rá Grüman Róbert. A Kovászna megyei tanács alelnöke – aki 2008 és 2013 között volt a HÁRIT elnöke – kifejtette: a fiatalok számára a HÁRIT fejlődési lehetőséget is jelent, Európa országaiba mehetnek Erasmus-képzésekre, a Szent György Napokon az egyik legpezsgőbb hely az ifjúsági, udvar és egyre izmosodik az általuk szervezett SIC Feszt – Székelyföldi Szabadegyetem.

Mostanra körvonalazódni látszik, hogy az erdélyi magyar fiatalok abban gondolkodnak, hogy elmennek külföldre tapasztalatot szerezni, hogy aztán hazatérjenek – foglalta össze Vincze Lóránt. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke elmondta: európai parlamenti képviselőjelöltként nem ígéreteket tesz, hanem inkább azt szeretné, hogy a fiatalok adjanak neki feladatot, mondják el, hogy melyek azok a témák, amelyekben segítségre vannak szükségük.

Tíz év alatt a HÁRIT fontos szereplővé nőtte ki magát – vélte Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke, aki korábban több évig vezette a HÁRIT-ot. Mint mondta, rengeteget tanult közösségszervezésről, önkéntességről és politikáról, megszólították a háromszéki fiatalokat és bevonták őket a közösségi körforgásba.

Jó döntés, hogy az ember elmegy, világot lát, tanul, tapasztalatot szerez, de itthon is van jövő – hangzott el a HÁRIT tízéves születésnapján szervezett beszélgetésen, amelyen olyan fiatalok osztották meg tapasztalataikat, akik az itthon maradás, illetve hazatérés mellett döntöttek. „A legfontosabb szempont volt, hogy saját vállalkozást hozzunk létre, hogy saját magunknak tudjunk dolgozni” – mondta Mike Gábor, a LibriM könyvesbolt tulajdonosa. „Azért jöttem haza, mert szeretem ezt a várost, szerelmes vagyok ebbe a városba. Ha az ember elmegy, el kell csenni a legokosabbaktól, a legjobbaktól a tudást, utána haza kell jönni, és itthon kamatoztatni azt” – fogalmazott Máté Kincső, a sepsiszentgyörgyi Friss FM rádió műsorvezetője.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?