Megújul a SIC Feszt – #ihaj-csuhaj Sugásfürdőn

Megújult diákfesztivállal ünnepli tízéves szülinapját a háromszéki ifjúsági szervezeteket összefogó Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT).

Kelemen Szilárd, az ernyőszervezet elnöke szerdai sajtótájékoztatón bejelentette, hogy „tíz éve az ifjúságért” jelmondattal új koncepcióval és új helyszínen szervezik az idei SIC Feszt fesztivált. Augusztus 10-12. között a Sepsiszentgyörgy melletti Sugásfürdőre várják a székelyföldi fiatalokat, ahol „elérhető áron kínálnak minőségi szórakozást”.

Kelemen Szilárd tájékoztatása szerint az eddig Csomakőrösön szervezett fesztivál idén nem csak helyszínében, hanem koncepciójában is változik. Különböző „udvarokat” fognak berendezni Sugásfürdőn, így többek között lesz folkudvar, borudvar, prezentációs udvar, ahol „trendi” témákban hangzanak el előadások. A fesztivál második napját a fiatal családoknak szentelik, így a gyerekeknek mesesarkot, gyerekprogramokat kínálnak. A SIC Feszt utolsó napján pedig a HÁRIT tíz éves szülinapját ünneplik meg.

A háromszéki diákfesztivál keretében fellép a Ham Ko Ham, Bye Alex és a Slepp, illetve a Lóci Játszik zenekar. Ezeket helyi előadók és DJ-k programjai egészítik ki, így színpadra áll a 4S Street illetve a Pince Band zenekar valamint DJ Brny, DJ Nick Havsen és DJ Turbo G.

A Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke rámutatott, hogy igyekeztek alacsonyan tartani a belépők árait is, így a napi jegy tíz lejbe kerül, de napi 50 lejért belépőt, sátorhelyet és étkezést is tudnak bíztosítani száz táborozónak, akik a www.sicfeszt.ro honlapon regisztrálhatnak. Ugyanott száz önkéntes jelentkezését is várják, akik részt vehetnek a fesztivál szervezésben és lebonyolításában. A sugásfürdői fesztivált az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatja.

HÁRIT: tíz éve mozgatják a háromszéki ifjúságot

A háromszéki ifjúsági ernyőszervezet elnöke, Kelemen Szilárd rámutatott, hogy az elmúlt egy évtizedben több sikeres kezdeményezést és programot is lebonyolítottak. Például a HÁRIT-tól indult az ifjúsági pénzalapok létrehozása az önkormányzatokban. Szorgalmazásukra elsőként a sepsiszentgyörgyi és a háromszéki önkormányzat hozott létre olyan alapot, amelyet az ifjúsági szervezetek pályázhattak meg.

Amikor ezt ki szerették volna terjeszteni kiderült, hogy a törvény csak a municípiumoknak és megyei tanácsoknak engedi meg ezt, ezért  kezdeményezték a törvény módosítását, amely által ma már bármely önkormányzat létrehozhat olyan alapot, amelyből a helyi civil szervezeteket tudja támogatni.

A HÁRIT 2012-ben indította el a „száz fiatalt az önkormányzatokba” programot, amely során 120 fiatal önkormányzati képviselő jelölt került fel az RMDSZ jelöltlistákra és közülük 65-en be is jutottak és képviselni tudják a fiatalokat az önkormányzatokban. Kelemen Szilárd az egyik legeredményesebb programnak a román – magyar kapcsolatok megerősítését tartja ugyanis a Szent György Napokon a magyar és román ifjúsági szervezetek 2008-tól közös rendezvényhelyszínt működtetnek, emellett sok közös programjuk volt. 

Idén a centenárium évében például a magyar fiataloknak a román nyelv megtanulásának fontosságát hangsúlyozták. A HÁRIT emellett az elmúlt tíz évben az Erasmus + program keretében több száz fiatalt fogadott az Európai országokból, de cserében több száz háromszéki diák is szerzett tapasztalatot Európában.   

Az RMDSZ háromszéki szervezetének ügyvezető elnöke, Grüman Róbert – aki korábban az ifjúsági ernyőszervezetet vezette – a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: az ifjúsági vagy civil szervezeteknek szánt önkormányzati alapok révén aktivizálták a vidéki egyesületeket is, jelenleg Háromszéken 40 – 50 ilyen civil szervezet működik, amelyek tevékenységét, igény szerint támogatni tudják a helyi önkormányzatok.

Olteán Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke, egykori HÁRIT elnök szerint a Sic Feszt utánpótlás nevelő, közösségépítő rendezvény. A MIÉRT társszervezőként hasznos programokkal várja az érdeklődőket: a fiatal önkormányzati képviselőknek felkészítőt tartanak az új közigazgatási törvény kapcsán, továbbá hangsúlyt fektetnek a Kárpát-medencei elvándorlás kérdéskörének megvitatására, illetve téma lesz a közelgő európai parlamenti választás is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?