Háromszéken megtanítanák egymás nyelvén kommunikálni a magyar és román fiatalokat

A Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) és az Identitate și Dialog sepsiszentgyörgyi egyesület vezetői közös sajtótájékoztatón mutatták be csütörtökön azt a programot, amely az egymás nyelve megtanulásának fontosságára hívja fel a figyelmet.

Kelemen Szilárd, a HÁRIT elnöke szerint a nagy egyesülés centenáriumának jegyében négy találkozót szerveznek háromszéki magyar fiatalok számára, Zágonban, Gelencén, Illyefalván és Bardócon, ahol a nyelvismeret előnyeiről beszélnek. Szitabodzán pedig a román ifjakkal találkoznak, nekik a magyar nyelvismeret előnyeit ecsetelik.

A háromszéki ifjúsági szervezeteket tömörítő ernyőszervezet elnöke, Kelemen Szilárd szerint régi probléma a székelyföldi magyar fiatalok hiányos román nyelvtudása, ezért a találkozókon részletezik a román nyelvismeret előnyeit, valamint annak a hátrányait, ha egy magyar fiatal nem ismeri a román nyelvet. „Fontos erről beszélni, hiszen előbb utóbb szükségük lesz a román nyelvre, az egyetemen, a munkahelyen, a hétköznapi problémák megoldásában” – mondta Kelemen Szilárd.

Alexandru Andriese, az Identitate și Dialog Egyesület elnöke kiemelte, a két közösség legsikeresebb időszakai akkor voltak, amikor volt párbeszéd a román és a magyar fiatalok között. Hozzátette, hogy ha a román fiatalok is elsajátítanák a magyar nyelv alapjait, sokkal könnyebben tudnának kommunikálni a helyi magyar fiatalokkal. Terveik szerint a rendezvénysorozat lejárta után román és magyar nyelvórákat szerveznek Kovászna megye több településén. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?