Jogaik sérülésére panaszkodnak a háromszéki diákok

A tanulók statútumának betartására szólítja fel a háromszéki iskolákat a Kovászna megyei Középiskolások Szövetsége (KOVAKŐ).

A 14 háromszéki magyar diáktanácsot tömörítő diákszervezet elnöke, Antal Balázs szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a tanulók visszajelzései alapján készítik el azt a problémalistát, amely tartalmazza azokat a pontokat, amelyekben gyakran sérülnek a tanulók jogai. Az ifjúsági szervezet elnöke rámutatott, hogy a Tanulók Statútuma törvény erejű dokumentum, amely fölülírja az iskolák vagy diáktanácsok alapszabályzatát, így ellentmondások esetében a statútumot kötelező figyelembe venni. A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) tavaly elkészítette a Tanulók Statútumának hivatalos magyar fordítását, amelyet a diákok, diáktanácsok, iskolák vagy szülők rendelkezésére tudják bocsátani.

Antal Balázs elmondta, hogy a 14 háromszéki magyar diáktanácsnak mintegy 350 aktív tagja van, akiknek bevonásával jelenleg készítik el azt a problémalistát, amelyet majd átadnak a Kovászna megyei tanfelügyelőségnek, és kérik, hasson oda, hogy minden iskola tartsa be a Tanulók Statútumát. A KOVAKŐ elnöke szerint a háromszéki diákoktól beérkezett leggyakrabb jogsérelmek közé tartozik, hogy a tanárok olyan leckéből feleltetnek, amelyeket a folyó órán vettek fel, vagy pedig nem értesítik előre a diákokat, hogy dolgozatot fognak írni, holott a „gyors zicc” nem alkalmazható. A háromszéki diákok kérik, hogy a statútum szerint a dolgozatokat 15 napon belül kapják meg kijavítva, a javítókulcsokkal együtt, illetve, hogy érvényesüljön az írásos dolgozat fellebbezésének joga. Antal Balázs szerint bár törvénytelen, gyakran szembesülnek azzal, hogy büntetésként kirakják óráról a tanulókat vagy levonnak egy jegyet, mert nem volt náluk az ellenőrző füzet. A háromszéki tanulók problémalistáján szerepel még, hogy a tanárok gyakran késnek az óráról, de nem kéri számon őket senki, illetve az is gyakori, hogy a tanárok nem engedik ki szünetre az osztályt, mert nem fejezték be a leckék leadását. A statútum arról is rendelkezik, hogy az iskolából való kilépést nem akadályozhatják meg a 18. életévüket betöltött diákok számára.

A Kovászna megyei Középiskolások Szövetségének a kötelező iskolai egyenruhák kapcsán az az álláspontja, hogy a Tanulók Statútumában egyetlen kötelező azonosító szerepel, ez pedig az ellenőrző, így sem az egyenruha, sem a jelvények viselésére nem lehet kötelezni a tanulókat, mondta Antal Balázs. Hozzátette: sérelmezik még, hogy a diákokkal aláíratják az iskolai belső alapszabályzatot, de annak tartalmát nem ismertetik az érintettekkel. Ugyanakkor egyes iskolaigazgatók elutasító álláspontja miatt nem minden tanintézet vezetőtanácsában van jelen a diákok egy képviselője, illetve nem mindenhol biztosítanak egy termet a diáktanácsnak, holott a Tanulók Statútuma szerint ez is kötelező.

A KOVAKŐ listája még bővül, majd annak véglegesítése után átadják a tanfelügyelőségnek, kérve, hogy segítsen a statútum betartásában. Antal Balázs szerint a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) jogászai révén jogsegélyben is részesítik a háromszéki tanulókat.

Kimaradt?