Timmermans Bukarestben: semmilyen előrelépés nem történt a brüsszeli ajánlások teljesítése terén

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szerint semmilyen előrelépés nem történt Romániában az igazságügy helyzetét megfigyelés alatt tartó úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) legutóbbi országjelentésében megfogalmazott ajánlások teljesítése terén.

Az EB tisztségviselője hétfőn, Bukarestben beszélt erről, amikor a Politikatudományi és Közigazgatási Egyetem díszdoktorává avatta. A kitüntetés átvétele alkalmából tartott előadásában Timmermans kifejtette: az EB olyan mint egy futballbíró, és gyakran szembesül azzal, hogy a "szabálytalankodásért megrótt játékosok" reklamálnak. Az előadó szerint azonban az EB-nek az a feladata, hogy fenntartsa az unió alapértékeit, köztük a jogállamiságot.

„Biztosak akarunk lenni abban, hogy haladás történik afelé, hogy Romániában a törvény hatalma érvényesüljön, és hogy a korrupcióellenes harc nem szorul háttérbe. (...) Nekem az a gondom, hogy az MCV-jelentést követően semmilyen haladást nem érzékeltem” - nyilatkozta a sajtónak Timmermans, miután átvette a díszdoktori címet.

Az EB első alelnöke nem kívánt „spekulációkba bocsátkozni” a következő lépést illetően, így a 7-es cikkely esetleges aktiválásáról sem akart beszélni. Arról biztosította a román felet, hogy az EB „bármikor rendelkezésre áll”, de ha nem, a Velencei Bizottság véleményét is ki lehet kérni. Mint mondta: tisztában vannak azzal, hogy az alkotmánybíróság döntéseit életbe kell léptetni, de ezt úgy kell megtenni, hogy „ne akadályozza a korrupcióellenes harcot és tartsa tiszteletben az igazságszolgáltatás függetlenségét”.

Timmermans azzal hárította el a bírák és ügyészek bűncselekményeit kivizsgáló ügyészségi részlegre vonatkozó kérdést, hogy nem akarja kommentálni az egyes intézmények működését, de azt mondta: „mindenkor tiszteletben kell tartani a jogállamot”.

A tavaly novemberben közzétett MCV-jelentésében az EB úgy értékelte, hogy Romániában az utóbbi években visszalépések történtek az igazságügyi reform és korrupcióellenes harc terén és - a korábbi "házi feladatoknál" jóval több, összesen - 12 konkrét ajánlást fogalmazott meg a  brüsszeli monitoring lezárásának feltételeként. Bukarest az ország 2007-es EU-csatlakozásakor vállalta az igazságszolgáltatásában tapasztalható hiányosságok felszámolását, a reformfolyamatot pedig az Európai Bizottság egy értékelési mechanizmus keretében figyelemmel követi. Ennek lezárása azért is fontos, mivel több uniós tagország is ettől tette függővé Románia felvételét a belső határellenőrzés nélküli schengeni térségbe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?