Emberkereskedők cinkosa a román állam, állítja huszonöt civil szervezet

Petíciót írt huszonöt korrupció és szervezett bűnözés ellen harcoló romániai és nemzetközi civil szervezet az Európai Bizottsághoz, amelyben Románia felelősségre vonását kérik huszonhat kiskorúakkal való kereskedelemmel vádolt személy felmentéséért, írja a Hotnews.

A vádlottakat, akiket kiskorúak Nagy-Britanniába csempészése és bűnözésre kényszerítése miatt állítottak bíróság elé, február elején mentette fel a Hargita megyei törvényszék kilenc évi pereskedés után, a bűncselekmények elévülése miatt. Az ítélet nem jogerős.Eredetileg bűnszövetkezet létrehozásával, tiltott fegyverviseléssel, embercsempészettel és kiskorúak kizsákmányolásával vádolták őket, amiért akár 20 éves szabadságvesztés is kiszabható. A bíróság azonban mind a 26 vádlott esetében megváltoztatta a büntetőjogi besorolást, és az időközben hatályba lépett új büntető törvénykönyv enyhébb büntetési tételeit vette figyelembe, megállapítva a feltételezett bűncselekmények elévülését.

Az úgynevezett Țăndărei-ügy 1087 kiskorút érintett, és az Europol Európa egyik legkiterjedtebb emberkereskedő-hálózatáról beszélt, és ez volt az első olyan eset, amelyet európai nyomozócsapat göngyölített fel. A brit hatóságok becslése szerint a hálózat mintegy 160 ezer angol font profitot szerzett egy évben gyermekenként. Az áldozatokat legkevesebb két évig használták, a legfiatalabb közülük mindössze néhány hónapos volt, hívják fel a figyelmet a petíció szerzői.

A Románia felelősségre vonását kérő petíciót aláíró szervezetek szerint „a szervezett bűnözés nyer, mert a romániai igazságszolgáltatási rendszer megengedi, hogy emberkereskedők ússzák meg a büntetést”. A szöveget az Európai Bizottság mellett az Európai Parlamentnek, a brit parlamentnek, az Európa Tanácsnak, az ENSZ-nek, a Vatikánnak, az Interpolnak és az Europolnak is eljuttatták.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?