Egész Európában keresnek öt, nyomtalanul eltűnt romániai gyereket

Nyomtalanul tűnt egy el a portugál gyermekvédelmi hatóság egyik speciális otthonából öt romániai gyerek, akiket azt követően vettek nyilvántartásba, hogy az őket koldulásra kényszerítő szüleiket letartóztatták - írja a Publico című portugál lap.

Három lányról és két fiúról van szó, mindannyian 12 és 18 év közöttiek. 

A 37 éves Ion Haralampiét és 35 éves élettársát, Alina Călint még tavaly tartóztatták le Portóban azt követően, hogy egy hosszabb megfigyelési akció végén bizonyítást nyert, hogy négy saját gyereküket és egy ötödik kiskorút arra kényszerítettek, hogy a portugál nagyváros utcáin és bevásárolóközpontjaiban kolduljanak.

A kiskorú gyerekek akkor a portugál gyermekvédelmi hatóság védőszárnya alá kerültek és egy speciális otthonban, nevelőszülőknél helyezték el.

Egészen mostanáig, ugyanis a hét elején mind az öt gyerek nyomtalanul eltűnt és mivel a portugál hatóságok megalapozottnak látják azt a gyanút, hogy gyerekkereskedelem áldozataivá estek, több nyugat-európai ország segítségét kérték a gyerekek megkeresésében.

Ion és Alina 2011-ben költöztek Portugáliába négy gyerekükket, majd két évvel később egy újabb romániai kislányt vettek magukhoz. A szülők bolti lopásokra és koldulásra kényszerítették a kiskorúakat, akik egy valóságos vagyont gyűjtöttek össze. 2017-es letartóztatásukkor 170 ezer eurójuk volt különböző bankszámlákon, de rendelkeztek 2 házzal és 5 autóval is.

Az öt kiskorú után szociális támogatást is nyújtott a portugál állam. 

Kimaradt?