Béremelést követelnek az E.ON alkalmazottai

Utcára vonultak pénteken az E.ON Gáz Románia alkalmazottai: megelégelték az alacsony fizetéseket és béremelést követelnek a vállalat vezetőségétől – számolt be híradójában az Erdélyi Magyar Televízió.

Az E.ON Gáz közel 400 alkalmazottja tiltakozott a vállalat marosvásárhelyi székháza előtt. „Több munka, de kevés pénz”, „Elég az önkéntességből”, „Méltányos bérezést” – ilyen feliratokkal próbálják jobb belátásra bírni a vezetőséget.

Cosma Valer Gavril, az E.ON alkalmazottja úgy fogalmazott: „A vezetőségnek meg kell értenie, hogy olyan körülmények között, hogy minden drágul, és a mi fizetéseink elég alacsonyak, már nem tudjuk fedezni a kiadásainkat. Ezért vagyunk itt.”

A vállalat és a szakszervezet között már zajlottak tárgyalások, de eredménytelenül. Az E.ON első fázisban 5 százalékos béremelést ajánlott fel, de ennek hatszorosát kérik az alkalmazottak. „A vállalatban az átlagbérek az országos bruttó átlagbér alatt vannak. Tekintve, hogy kollégáinknak nagy a felelőssége, illetve számos jóváhagyásra van szükségük ahhoz, hogy tevékenységeiket elvégezhessék, úgy véljük, túl alacsony ez a bérezési szint. Mi 30 százalékos béremelést követeltünk” – mutatott rá Rizescu Gheorghe szakszervezeti vezető.

A tiltakozókat a vállalat romániai vezérigazgatója próbálta megnyugtatni: „Én is már 15 éve Romániában vagyok, és higgyék el, vállalatunk helyzete sosem volt még ilyen súlyos. Folytatni fogjuk a tárgyalásokat az önök képviselőivel, a szakszervezetekkel és biztos vagyok benne, hogy megfelelő megoldást találunk mindenki számára.”

Frank Haidinjak a vállalat anyagi nehézségeinek okairól is beszélt. „Valószínű leépítésekre fogunk kényszerülni, ennek oka a villamosenergiával történő ellátási tarifák, és még nem tudjuk, mennyibe fog kerülni nekünk a gázellátás, bár január elsejétől már új szabályozás vonatkozik ránk. Tárgyalást folytatunk az országos energiaár-szabályozó hatósággal és meglátjuk majd, mi lesz ennek eredménye. Az egyértelmű, hogy az alkalmazottaink érdekében is tennünk kell majd valamit” – magyarázta.

Hozzátette: leghamarabb másfél hónap múlva lesz egy világosabb kép arról, hogy mik a teendők a vállalaton belül, hiszen a jelenlegi gazdasági instabilitásban és kiszámíthatatlanságban felelőtlen lenne bármilyen döntést meghozni.

Kimaradt?