Összefogással mentik meg „a legnagyobb aradi magyar” sírhelyét

Példás összefogás szerveződött egy helytörténeti mentőakció köré Aradon. „A legnagyobb aradi magyarnak” tartott Barabás Béla volt budapesti és bukaresti országgyűlési képviselő családi sírkertjét mentették meg civilek a magyar érdekvédelmi szervezettel közösen.

Mint megírtuk, a síremlék elhanyagolt volt, két éve nem fizették a köztemetőket fenntartó önkormányzati vállalatnak a sírhelyek bérleti díját, ezért félő volt, hogy rátemetkeznek. Korábbi cikkünkben arról is szóltunk, hogy az RMDSZ megyei szervezetének vezetősége vállalta, hogy hét évre előre kifizeti a bérleti díjat, de mások is az ügy mellé álltak.A Felsőtemetőben nyugvó aradi születésű jogász, volt főispán (aki a pesti Országgyűlésben volt a vármegye képviselője, majd Erdély Romániához való csatolása után a kisebbségi magyar politikai élet egyik vezető alakjává vált, és 1926-tól a bukaresti parlament szenátora is volt) sírjának állapotára Balta János újságíró hívta fel a figyelmet a helyi napilapban. „A cikkre reagált Szűcs Gábor sírkőfaragó vállalkozó, aki korábban vállalta a mikelakai temetőben nyugvó honvédsírok rendbetételét is, és most is felhívott azzal, hogy ő szívesen megcsinálja, ingyen, de jó volna, hogy ha valamelyik magyar szervezet kifizetné a bérleti díjat” – magyarázta. „Félő volt, hogy oda jutunk, mint Salacz Gyula sírjával: ő a 19. század második felében 26 évig volt polgármester, az ő ideje alatt városiasodott Arad, megépültek a mai középületek, iskolák, most meg szégyenszemre nem tudjuk, hol nyugszik. Miután megjelent a cikk, hogy került önzetlen vállalkozó, csak gazdája kéne legyen a sírhelynek, jelentkezett az RMDSZ azzal, hogy ők kifizetik a hátralékot és hét évre előre is a díjat. Engem megindított, hogy vannak még, akik tesznek is a magyarságért, nem csak beszélnek róla.”

Az RMDSZ megyei szervezete a háttérintézményén, a Pro Identitas Egyesületen keresztül fizette ki Barabás Béla négy családi sírhelyének a bérleti díját – magyarázta Péró Tamás ügyvezető elnök. „Kötelességünknek tartjuk, hogy a nagy elődök, akikre példaként tekinthetünk, emlékét és emlékhelyeit megőrizzük. Két éve nem volt kifizetve a bérleti díj, és ha jövőre sem fizette volna ki senki, utána bárki szabadon rátemetkezhetett volna. Félő volt, hogy egy újabb aradi magyar személyiség sírja tűnik el” – mondta.A Barabás-sírok nem első ízben kerültek veszélybe. „Az 1990-es évek elején megtalálták Barabás Béla apjának, Barabás Péternek a síremlékét kidobva. Azt sikerült megmenteni, és odaállítani a fia sírja elé. Barabás Péter volt az az asztalosmester, aki az 1867-es osztrák-magyar kiegyezés után az első kezdetleges emlékfát állíttatta az Aradon kivégzett 13 vértanútábornok tiszteletére” – mondta Ujj János helytörténész, nyugalmazott történelemtanár, aki évtizedeken keresztül kutatta az aradi temetők történetét és a bennük nyugvó jeles magyar és más nemzetiségű személyiségek síremlékeit. Ezt kötetbe is foglalta 2009-ben. Szerinte rohamos ütemben tűnnek el a magyar síremlékek, de a román személyiségek emlékét sem ápolják kellőképp. „Lassan eltüntetik a magyar sírokat, mert ha valaki megveszi a sírhelyet, a régi sírköveket nem szabad kihozni, az a temető tulajdona. A magyar feliratokat egyszerűen lecsiszolják” – mondta. Ujja János felhívta a figyelmet arra is, hogy egy 1930-as években hozott helyi képviselő-testületi döntés szerint az aradi jeles személyiségeknek örökös sírhely jár, azért fizetni sem kell, és tilos rátemetkezni. „Ezt a határozatot nem az Osztrák–Magyar Monarchiában, hanem a királyi Romániában hozták, és azóta sem vonták vissza. A Pro Urbe társaság helyi értelmiségiekből álló városvédő egyesület, és amikor évekkel ezelőtt egy tanácsülésen próbáltuk meggyőzni a városatyákat, hogy legalább a saját elődeik rendeletét tartsák tiszteletben, nem volt kivel beszélni…” – legyintett.

Szűcs Gábor sírkőfaragó vállalkozó és emberei már kitakarították a Barabás-sír környékét, levágták a derékig érő gazt, és elszállították a földfelesleggel együtt. A Felsőtemető – az aradi személyiségek ide temetkeztek 1873-tól kezdve – főbejáratához közel eső sírhelyeknél állva elmagyarázta, hogy körbeöntik betonnal az emlékművek környékét, hogy esős, sáros időben is megközelíthetők legyenek. Megtisztítják a ruskicai fehér márványból, illetve a sziléziai szürke márványból emelt síremlékeket, majd a betűket is újrafestik. „Olyan lesz, mint újkorában” – mondta. „Látja, most hogy kitakarítottuk, már két mécses is került oda. Megnéztem a nyilvántartásban, eddig egy bizonyos »doktor úr« fizette a sírhelyeket, de két éve nem jelentkezett.”

Szűcs Gábor bevallotta, hogy szülei kérlelésére vállalta el a magyar síremlékek rendbetételét. „De szívesen csinálom” – szögezte le. „Sőt, ha tudnám, hogy hol vannak más magyar személyiségek sírjai, vagy egy történész megmutatná, szívesen vállalnám, hogy karban tartjuk azokat.”

Kapcsolódók

Kimaradt?