Ezért kellett Dragnea szerint távoznia az oktatási miniszternek

Nem kérte Valentin Popától, hogy mondjon le az oktatási tárca éléről, önként jutott erre az elhatározásra - állítja Liviu Dragnea. A szociáldemokrata pártelnök szerint a volt tanügyminiszter senkivel sem konzultált előzetesen a kisebbségi elemi osztályokban zajló románnyelv-oktatást érintő rendelettel kapcsolatban.

A România TV vasárnap esti műsorában a Dragnea rámutatott, több nemzeti kisebbség képviselői is kifejezték elégedetlenségüket azzal az - időközben visszavont - cikkellyel kapcsolatban, amely előírta, hogy a kisebbségek nyelvén oktató elemi iskolákban szakképzett román nyelv és irodalom tanároknak kell tanítaniuk a román nyelvet.

"Volt egy petíció is 53 000 aláírással, amelyet az érintett szülők nyújtottak be néhány héttel ezelőtt. Mind román állampolgárok. Igen, más nemzetiségűek, de román állampolgárok. Egy olyan előírást, mint ami az eredeti rendeletben szerepelt, csak alapos egyeztetéseket követően lehet bevezetni, nem lehet egyik napról a másikra előállni olyan intézkedésekkel, amelyek változtatnak a gyermekek oktatási módján" - fogalmazott Dragnea.

A PSD-elnök hozzátette, a gyermekek anyanyelvét nem ismerő romántanár minden bizonnyal nehézségekbe ütközne a tanórán. "Lehet, hogy más intézkedésekre lenne szükség, ehhez azonban tárgyalni kell a szülőkkel, a tanfelügyelőségekkel. Meg kell nézni, hogy emelni kell-e a nemzeti kisebbségekhez tartozó gyermekek románnyelv-elsajátítási szintjét, de nem egyik napról a másikra kell lépni" - adott hangot véleményének Liviu Dragnea, hozzátéve, nem kérte Valentin Popa távozását a tárca éléről, sőt arra biztatta, hogy még fontolja meg ezt a szándékát, beszéljen erről a miniszterelnökkel, de ő kitartott elhatározása mellett és benyújtotta lemondását.

A pártelnök ismét cáfolta, hogy léteznek egy lista a leváltandó miniszterekkel. Ugyanakkor azt a sajtóinformációt sem erősítette meg, miszerint Ecaterina Andronescu szenátornak ajánlották volna fel a Popa lemondásával megüresedett oktatási miniszteri tisztséget.

Kapcsolódók

Kimaradt?