FRISSÍTVE - Hivatalos: Rovana Plumb az oktatási minisztérium ideiglenes vezetője

Ideiglenesen az európai uniós alapokért felelős miniszter, Rovana Plumb veszi át az oktatási tárca irányítását Valentin Popa dicstelen távozása után – tudta meg szombaton a Mediafax kormányzati forrásokból. FRISSÍTÉS: Az államfő kedden aláírta a Rovana Plum kinevezéséről szóló elnöki rendeletet.

A hírügynökség szerint Viorica Dăncilă miniszterelnök már átküldte javaslatát Klaus Johannisnak. A törvény szerint Rovana Plumb legtöbb 45 napig vezetheti párhuzamosan mindkét minisztériumot, ez idő alatt a kormányfőnek javasolnia kell egy jelöltet az államfőnek. Román sajtértesülések szerint elképzelhető, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) Ecaterina Andronescu korábbi oktatási minisztert jelöli majd a tárca élére.

Mint ismert, Valentin Popa korábbi tárcavezető az RMDSZ nyomására mondott le tisztségéről. Kelemen Hunor szövetségi elnök Liviu Dragneától, a PSD elnökétől kérte, hogy helyezzék hatályon kívül az elemi osztályosok románnyelv-oktatásában káoszt okozó rendelkezést, amellyel - a tanítók helyett - szaktanárokra bízták a román nyelv oktatását a kisebbségi tanítási nyelvű elemi iskolákban.

A csütörtöki kormányülés előtt Valentin Popa oktatási miniszter bejelentette lemondását arra hivatkozva, hogy nem ért egyet a rendelet visszavonásával. Popát csütörtök reggel parlamenti házelnöki irodájába kérette Liviu Dragnea, aki közvetve őt tette felelőssé azért, hogy az RMDSZ felfüggesztette parlamenti együttműködését a szociálliberális kormánykoalícióval.

FRISSÍTÉS: Az államfő kedden aláírta a Rovana Plum kinevezéséről szóló elnöki rendeletet.

Kapcsolódók

Kimaradt?