Erzsébet királynő a sövény mögé bújt, hogy ne találkozzon a Ceaușescu házaspárral

Amikor Nicolae Ceaușescu és felesége meglátogatta Erzsébet királynőt 1978-ban, utóbbi a sövény mögé bújt el, hogy ne kelljen találkoznia velük.

Többek között ez derül ki abból a könyvből, amelyet Robert Hardman írt. A Queen of the World (A világ királynője) című könyvből kiderül: Erzsébet királynőt a brit külügyminisztérium győzte meg arról, hogy egy hivatalos kocsikázáson és vacsorán vegyen részt, amelyet a román diktátor és felesége számára szerveztek.

Ennél többet azonban nem vállalt, és tartotta is magát a döntéséhez: amikor ugyanis a Buckingham palotánál sétáltatta a kutyáit a következő napon, észrevette, hogy a Ceaușescu-házaspár éppen feléje közeledik. Mint azt később egy vendégnek elárulta: amint meglátta őket, egy sövény mögött bújt meg, hogy elkerülje a találkozást.

A könyvből kiderül az is: a házaspár meghívását megbánta a brit fél, miután Giscard d’Estaing francia elnök telefonon figyelmeztette őket arról, hogy a román diktátor és felesége "rablóként" viselkedtek Párizsban, számos tárgyat elloptak. Azt javasolta a briteknek: távolítsanak el minden ellopható, sőt akár kicsavarozható tárgyat a szobákból, ahol Nicolae és Elena Ceaușescut látják vendégül.

Elena nem kapott akadémiai címet tőlük

Ezt lehet még fokozni: a bukaresti brit nagykövet arra is figyelmeztette őket, hogy Elena Ceaușescu odavan az akadémiai címekért és várja, hogy a britek is adjanak neki egyet. Az Oxford és Cambridge egyetemek természetesen visszautasították ezt, más brit intézmények pedig követték a példájukat.

Végül a brit vezetés úgy oldotta meg a problémát, hogy egy obskúrus londoni kollégiumnál ajánlottak fel neki tiszteletbeli professzori címet.

Hab a tortán

Egyébként a brit fél sem önzetlenül fogadta a házaspárt: a cél az volt, hogy a pénzszűkében álló brit kormány egy repülőgép flottát adjon el a Taromnak.

Ceaușescu azonban ennek is megadta a módját és követelte a londoni hivatalos utat. Végül ez megtörtént, de a repülőgépeket nem fizették ki. Nem véletlenül mondta azt utólag David Owen akkori külügyminiszter, hogy hatalmas hiba volt elfogadni a látogatást. "Úgy teszek, mintha meg sem történt volna" – közölte a most megjelent könyv írójával.

Címlapi illusztrációnk forrása: Rolls Press/Popperfoto/Getty Images

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?