EMNP és EMNT: ismét románoztak a szocialisták

Közleményben tiltakoztak szerdán Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezetei amiatt, hogy – mint fogalmaznak – „lerománozták Ady Endre és Arany János városainak magyarjait a szocialisták”.szanyi

Állásfoglalásában az EMNP és az EMNT emlékeztet arra, hogy szervezeteik részt vettek a keddi gyulai Békemenetnek elnevezett demonstráción, mely már többször is kiállt Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya mellett. Hazaérkezve felháborodással értesültek arról, hogy az ellenzékiek tüntetésén Szanyi Tibor, az MSZP országos elnökségének tagja felszólalása előtt azzal tréfálkozott, hogy románul fogja köszönteni a Békemenet résztvevőit, mert szerinte sokan Romániából érkeztek.

A közlemény szerint mivel a csoport tagjai azok közé tartoztak, akik határon túlról érkeztek, és ezt táblákkal a kezükben jelezték is, nem kérdéses, hogy Szanyi őket „románozta le”.

A magyarországi politikus Gyulán az Indexnek úgy fogalmazott: „én nagy szeretettel láttam, hogy a határon túlról is érkeztek, úgyhogy majd fogom őket köszönteni az anyanyelvükön”. A riporter kérdésére, hogy milyen az anyanyelvük, Szanyi Tibor azt válaszolta, sok román szót lehetett hallani. Az MSZP-s politikus végül mégsem beszélt románul az ellenzéki tüntetésen. Azt mondta, azért, mert olyan távol voltak a Békement résztvevői, hogy úgysem hallották volna. Az M1 Híradójának adott interjújában viszont megismételte, hogy tervezett román köszöntést.

Kimaradt?