Rostás Péter István: Kinek a kormánya?

Erre az egyszerű kérdésre több válasz is kínálja magát: a posztdecemberi éra XIV. miniszterelnöke tette le az esküt tegnap. Ez a kormány nem a PSD vagy az ALDE kormánya, hanem az országért dolgozó felelős csapat – ha Sorin Grindeanunak hinni lehet. Második nekifutásra a képlet árnyalódik: a matematikában is járatos infomérnök nem tagadhatja, hogy ez egy 54 százalékos parlamenti többség kormánya, a koalícióban pedig a szocdemek és a Tăriceanu-féle liberálisok vesznek részt. Vagyis hát ez egy balközép színezetű kabinet. A magyarok kormánya-e? Is-se! Amennyiben kívülről támogatja, s a  Victoria-palotában egy db. oktatási államtitkár + egy db. művelődési államtikár RMDSZ-tag is egyben, akkor igen. Még inkább az, ha betartja a kormánykoalíció és a Szövetség között megkötött (aránylag laza fogalmakkal operáló) protokollumot. Nem, amennyiben Liviu Dragnea nem hagy fel eddig leplezett, de igencsak létező antipátiájával. És el is érkeztünk a kérdés újabb köréhez; bárhogyan ragozzák elemzők, szóvivők és véleményformálók, a 2017. január 4-én tisztségbe lépő kormány Dragnea-kabinet. Apró erőfeszítéssel ki is lehet köbözni a Grindeanuból, ha összekavarjuk a betűket, némi lingvisztikai empátiával könnyűszerrel kerekedik ki a PSD elnökének neve. Többrendbéli magyarázat is utal erre:

1. A szocdem vezér kormányfőhelyettesként tuszkolta be a csapatba az „első félidőben” piros lapot kapott Sevil Shhaaidehet.

2. A kormányban még legalább négy-öt, közvetlenül a Dragnea holdudvarába tartozó tárcavezető van (köztük olyan kemény minisztériumoké is, mint a belügy).

3. A beiktatás előtti napon Băneasán, a pártközpontban gyorstalpaló kurzust szervezett a kormányprogramról, a szöveggel a miniszterek jó néhánya akkor ismerkedtek.

4. A tegnap esti első kormányülésen részt vett Liviu Dragnea (igaz, Tăricenau is), bár nem tagja a kormánynak.

5. A Victoria-palotába elsőként Dragnea lépett be, s csak ezután a frissen felkent kormánytagok.

És 6. A Nép Ügyvédje január ötödikén hivatalosan is véleményt kért az Alkotmánybíróságtól a Dragneát kormányfői tisztségtől eltiltó törvényről.

Mindezek dacára nem zárom ki, hogy van csekélyke valóságalapja annak, amit Sorin Grindeanu szűkszavú nyilatkozatában megelőlegezett: felelős és hatékony kabinet ez, amely a normális Románia gyarapításán fáradozik majd. Hogy a normalitás Grindeanu-féle képlete hogyan fest, arról az elkövetkező hat hónapon belül értékes adalékokat kapunk. Addig is a leckét feladta Iohannis tanár úr: a kampányban tett ígéretek betartása és a gazdasági növekedés szavatolása (lábjegyzetben a 3 százalékos államháztartási deficit megőrzése) kötelező. Nos, a normalitásra összpontosítva, az teljesen természetes lesz, hogy az első hetekben az átadás-átvétel folyik, a harmadik és negyedik héten jönnek az apokaliptikus nyilatkozatok a Cioloş-kormány által hátrahagyott áldatlan állapotokról, a nyolcadik hét környékén pedig az első magyarázatok, hogy miért nem lehet éppen úgy és akként megvalósítani, ígéretükhöz híven precízen betartani a kormányprogramot. (Közben apró kis intermezzók, mert a sajtó meg az ellenzék kiszivárogtat néhány kormánytagra árnyékot vető adatot: enyhe torokköszörülés, viszontcsapások, ha a dolog úgy hozza, gyors személycserék.)

Továbbra sem tudjuk, tavasszal majd kié lesz a kormány, mert a jelenlegi összetétel – ha némileg módosul is – nem sokat árul el, legfeljebb szándékszinten körvonalaz. A régi motorosok, amilyenek a külügy, a mezőgazdaság és a környezetvédelem élére kinevezettek és a pártaktíva ifjabb harcosai érdekes mozaikot alkotnak. Amint kialakul a minisztériumokban az új felállás, már valamivel közelebb kerülünk a címbeli kérdéshez. Ha az igazságügyet nem lehet majd sarokba szorítani, akkor újfent néhány részválaszt kapunk a kételyekre. Amint a költségvetés lebontott számsorai közismertté válnak, már féligazságokat is bevállalhatunk a gazdasági kérdéssel kapcsolatban.

Az előbbi próbálkozások továbbra sem tisztázzák, kié valójában az ország tegnaptól regnáló kormánya. Liviu Dragneának hamarosan döntenie kell a pártfegyelemre épített hierarchia és a csapatmunka, magyarán a bizalmi faktorra alapozó és a személyes kézi vezérlésre állított vezetési stílus között. A kampány majdnem egy hónapja lezárult, a PSD-elnöknek meg kell emésztenie a győzelmet, s ha ez egyben dölyfössége és bosszúvágya visszafogásával is jár, akkor a Grindeanu-kabinet (melyre jobban illik, ha azt mondjuk: jelenlegi kormány) valóban az ország ügyeiért fáradozó miniszterek szorgos csapata lészen. Merthogy a miniszter eredeti jelentése szolga, illetve segéd, vagyis hűségbe burkolt (szakmai) alázat.

Fotó: tribuna.ro

Kimaradt?