Demény Péter: Álom és valóság

Franciaország, Spanyolország, Portugália, Németország, Benelux államok – ez Európa.

Talán idéztem már egy francia filozófusnak ezt az állítását.

Bajor meg azt mondta, hogy Európa az a világrész, melyet folyton keresnek.

Hozzám ez utóbbi áll közel, de nyilvánvaló, hogy az Európai Unió megítélését éppen ez a feszültség nehezíti meg.

Mi Európa? Valami földrajzi entitás, egy politikai szövetség, vagy egy álom?

Szerintem leginkább az utóbbi, abba viszont nem lehet belépni, sem kilépni belőle.

A francia gondolkodó talán úgy értette, hogy az álmot is azok tudják álmodni, akik európaiak. Álom és valóság összefügg, és olyan értelemben az utóbbi javára, hogy nem álmodhatok olyasmiről, amiről nem is álmodhatok.

Nagy-Britannia kilépett, legalábbis népszavazásilag. „A populizmus győzelme ez a realistások fölött”, olvasom valahol, és egyetértek. Mert mint Kövér László mondta a kettős népszavazás után, az árnyalt válasz nem érkezett volna el a határon túliakhoz. A „nem, mert”-ből csak a nemet hallották volna meg. Anglia népe sem gondolkodott sokat, legalábbis az eredmény ezt mutatja.

Nagy kedvencem, és úgy tűnik, egyre nagyobb kedvencem lesz Karinthy Barabbás című novellája. Külön-külön mindenki Jézusra szavaz, a tömeg szája mégis Barabbást kiált. A mai demokrácia legnagyobb baja az agyatlan, szájas tömeg maga. Az individuumok egyenként ugyan rendelkeznek aggyal, arányérzékkel, józansággal, tömegben azonban ostobák, agresszívek és gátlástalanok. Ez az ostobaság, agresszivitás és gátlástalanság szavazott most az EU ellen.

Meg a gőg természetesen. Nagy-Britannia féltve őrzi önmaga szigetségét, mintha ez bármit jelentene a mai, szigettelen világban. De hát mindig is a hagyományokra való hivatkozással lehet a legnagyobb őrültségeket elkövetni.

Európa, a politikai szövetség, ezer sebből vérzik, erejét viszont éppen az méri meg, hogy hogyan kezeli ezt a válságot. Európa, a földrajzi entitás, addig lesz, amíg a geológiai időszámítás másként nem dönt.

Európa, az álom, létezik ma is. Csak sajnos nem tehetünk úgy, mintha a realitás nem befolyásolná.

Fotó: somogyma.hu

Kimaradt?