Demény Péter: Élet a Marson

Hogy van-e víz a Marson, vagy nincs, már most vita tárgyát képezi. Illetve most ismét. Mert elhangzott ugyan, hogy találtak, de nem folyó és nem óceán, hanem csak víznyomok (pocsolyák?), viszont tehát talán van vagy lehet élet. Abba már bele sem érdemes menni, hogy mikortól lehet, mert az gyakorlatilag a végtelenbe tolódik.

De gondoljuk csak el, mi lesz ezzel az élettel, attól függően, hogy ki költözik oda?

Ha románok, akkor maneléktől és a Dragostea din teitől zeng az egész égbolt. Elszaporodnak a kisboltok és kiskocsmák, és az emberek majóban és slattyban üldögélnek nyáron, gyűrött pulóverben és tréningben egész nyáron, vattával a fülükben minden időben. Akik feljutnak, azt ígérik, hogy folyamatosan felviszik egész Románia lakosságát, ahogy odaérnek, létre is hoznak egy bizottságot, mely rögtön vitába torkollik, néha olyan tréfákkal, hogy „előbb kereszteljük meg a Ghiță lányát, aztán meglátjuk”. Az idő telik, létrejön a Mars Acasă TV, mely román szappanoperákat sugároz. Közben a Mars Naţional egész napos előadásokat közvetít a dákokról, délben Pleşu és Liiceanu beszélget Noicáról, Cioranról és Eliadéról. Este vita a magyarokról, akik gyáván a földön maradtak, mégsem szégyellik az autonómiát követelni. Januárban egész estés megemlékezés a Ceauşescu-házaspárra, decemberben katrincaszaggatás a forradalom évfordulóján.

 

Ha magyarok, akkor odaérkezésükkor sajtónyilatkozat következik. A kormány szóvivője oda nyilatkozik, hogy ez természetesen magyar bolygó, még a szkíták fedezték fel, rovásírással fel is jegyezték az időpontot, csak pillanatnyilag nem találják a határidőnaplót, ahová Madüész bejegyezte ezt a történelmi eseményt. A kutatások azonban fáradhatatlanul folynak, Tőkéczki László már létre is hozta a Magyar Mars nevű kutatócsoportot, melynek alelnöke Szakály Sándor. A MarsHaza tévében minden reggel marsidő szerint fél nyolctól elhangzik a magyar, háromnegyed nyolctól a székely himnusz. A magyar kormány a hármas állampolgárság bevezetését tervezi. Esténként kerekasztal az autonómiáról és a menekültekről, akik inkább hódítóknak nevezendők – hálistennek a Marson még nem kell az átkos politikai korrektség égisze alá terelni szókincsünket. Igaz, már megalakult a PolKorrCsop, melynek vezetője tegnap még Magyar Bálint volt, de meg nem erősített hírek szerint lapzártáig Schiffer András lesz. Minden héten emléktáblaavatás – egyes személyiségek szomorúak, hogy még élnek, azon töprengenek, hogy tegyenek ez ellen.

A Mars igazán jó hely.

Fotó: nol.hu

Kimaradt?