Bogdán Tibor: Rajzolt autópályák

Romániában épülnek európai viszonylatban a legdrágább autópályák. Ezt egyébként már régóta megszokhattuk: ha Románia a lajstrom élén áll, akkor az minden bizonnyal negatív ranglista.

A borsos árakkal magyarázható, hogy a sztrádák tekintetében szintén éllovasok vagyunk a legkevesebb autópályával rendelkező európai országok lajstromán. Igaz, mindennek akadnak politikai okai is: az észak- és dél-erdélyi autópálya azért készül olyannyira lassan, mert az országot Budapesttel köti össze. Az pedig – román politikusok szerint – mégiscsak tűrhetetlen lenne, hogy magyarlakta erdélyi városokból csak úgy, ukmukfukk, könnyedén lehessen eljutni Magyarországra. Az észak-erdélyi sztráda építésének lelassításánál a román politikusok még pénzhiánnyal érvelhettek, a dél-erdélyinél azonban már kevésbé, hiszen az részét képezi a négyes számú európai sztrádának, vagyis brüsszeli pénzek lehívásával épülhetne – de az uniós pénzek lehívásának elszalasztásánál is listavezetők vagyunk.

Romániában így az autópályákat nem építik, hanem megrajzolják. Csaknem valamennyi kormány átfogó, az országot keletről nyugatra, délről északra behálózó, a Moldovai Köztársaságba tartó sztrádaépítési tervekkel állt elő, azokból azonban nem lett semmi.

Szerencsére.

E tervek ugyanis nem szakemberek tanácsai alapján készültek, hanem a kormány és a területi kiskirályok közötti egyezkedés nyomán születtek meg. Építésről tehát már eredetileg sem volt szó, hiszen a román politikusok jól tudják, Romániában ígéretekkel is lehet szavazatokat szerezni.

A szociáldemokrata párt kormányzása idején, 2004-ben hozzáláttak (volna) az észak-erdélyi autópálya megépítéséhez, a több mint 500 kilométeres sztrádán a tervek szerint már 2012-ben roboghattunk volna a magyar határ felé. Tudjuk, mennyi készült el belőle…

A Demokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt koalíciójából létrejött kormánypárti szövetség is kidolgozta „sztrádatervét”, Theodor Stolojan kormánya úgyszintén, a Boc-kormányok az ígérgetésben ezen a területen is az élen jártak. Victor Ponta kabinetje valamivel óvatosabb volt, a közeljövőre csak sztrádaszakaszokat ígért, az autópályák majd legfeljebb tízegynéhány esztendő alatt készülnének el.

A jelenlegi miniszterelnök pénzhiányra hivatkozik, a benzin árának 7 eurócenttel történő növelésével éppen a sztrádaépítést szeretné felgyorsítani. De ez nem lesz könnyű dolog, Traian Băsescu nyomására az intézkedést elhalasztották, az államfő ugyanis kifogásolta a lépést – mintha annak idején, közlekedési miniszterként nem ő vetett volna ki útilletéket a gépkocsivezetőkre, akik a begyűlt összegekből legfeljebb csak az „itt van az ön pénze” feliratú táblákat láthatták a bűn rossz országutakon.

Az államfő egyenesen fölöslegesnek tartja a sztrádákat, ezt tételesen ki is fejtette. Azóta némiképp még vissza is fejlődött, hiszen tárcavezetőként legalább a gyorsforgalmi utakat szorgalmazta. Egyébként nemrégen azt ajánlotta a turistáknak, hogy ha meg akarják ismerni Románia festői tájait, akkor ne autóval – hanem helikopterrel utazzanak.

Javaslata beválni látszik: az idegenforgalom évről évre visszaesik, és bizony, fenyeget a veszély, hogy távlatilag már csakugyan csupán annyi turista keresi fel Romániát, akinek telik helikopterre.

Ezzel pedig ismét listavezetők leszünk, a legkevesebb turistát vonzó országok lajstromában.

 

                                                               

Kimaradt?