Bogdán Tibor: Óvakodjunk a józan sofőrtől

Autóversenyek rutinos másodpilótájaként Victor Ponta miniszterelnök feltette magában: véget vet az aggasztóan megszaporodott gépkocsibaleseteknek. És magához rendelte belügyminiszterét, akitől a közlekedési rendszabályokat megszegők szigorú büntetését előirányzó KRESZ kidolgozását kérte. A miniszter pedig – lelkiismeretes kormánytag lévén – hozzá is látott mindehhez. Lelkesedéséhez az is hozzájárult, hogy úgy gondolta, az ily módon kiróható büntetések jelentősen hozzájárulhatnak az állami költségvetési bevételekhez.

A rendőrségi statisztikákat áttanulmányozva a tárcavezető láthatta, hogy a biztonsági öv bekötésének elmulasztása a leggyakoribb szabálysértés, így ennek a büntetését megháromszorozta. Az már nem fordult meg a fejében – amit pedig szinte minden gépkocsivezető tudott-tapasztalt –, hogy a rendőr a súlyosabb vétséget elkövető személy esetében ezt a könnyebb kihágást írja be a jegyzőkönyvbe – természetesen némi baksis ellenében.

Így aztán az enyhe büntetések is olyannyira szigorúra sikeredtek, hogy az már általános országos felháborodást váltott ki, így Victor Ponta – a közelgő választásokra gondolva – jónak látta visszafogni miniszterét, nehogy a rendszabályok a karambolok száma helyett a saját népszerűségét korlátozzák majd.

A balesetek hazai statisztikáját nézegetve – éppen a megelőző napon ütött el a zebrán egy hároméves kislányt a pityókos sofőr – miniszterelnökünknek feltűnhetett, hogy a karambolok jelentős részét italozó gépkocsivezetők okozzák. Így arra gondolhatott, hogy népszerűsége még inkább megemelkedik, ha egy-két pohárka bort-sört is megenged a sofőröknek.

A miniszterelnök persze nem választási okokkal magyarázta mindezt, hanem komoly érvvel állt elő: az Európai Unió vezető országa, Németország példájára hivatkozott, ahol szintén eltekintenek a nulla toleranciától. Humanitását bizonyítandó hozzátette: hiszen emberek vagyunk. Csak az kerülte el a figyelmét, hogy Romániában nem német, hanem nagyészt román emberek laknak, akik – szakértők szerint – „nincsenek felkészülve arra, hogy megálljanak egyetlen pohárnál”. Az egy pohár bort a másik követi, a pohár sört a krigli, a stampó pálinkát a féldeci-deci.  Mert hát – ugye – emberek vagyunk…

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikáiból kiderül, hogy a 18 és 20 év közötti gépkocsivezetők sorában a 0,2 ezrelékes alkoholszint megháromszorozza a balesetveszélyt, a 0,5 ezrelékes alkoholszint pedig bármely gépkocsivezető esetében negyvenszeresére emeli azt! Egy nyugat-európai szinten végzett tanulmány szerint a közúti balesetekben elhunyt gépkocsivezetők több mint harminc százaléka ittas volt. Mindez pedig a jobb utakkal, autósztrádákkal rendelkező Nyugaton történik, vagyis ott, ahol az emberek mégiscsak komolyabban veszik a törvényeket, mint Romániában; ahol viszont – a statisztikák szerint – négyóránként követelnek emberéletet a közlekedési balesetek, amelyek 11 százalékát az alkoholos vezetés okozta.

Az alkohollal szembeni nulla tolerancia megszüntetésére irányuló szándéka miatt igen sokan felelőtlenséggel vádolják Victor Pontát. Nos, ők nem értik meg a döntés fifikáját. Miniszterelnökünk nyilván úgy gondolta, hogy ha a súlyos balesetek 11 százalékát az ittas sofőrök okozzák, akkor a további 89 százalékért nyilvánvalóan a józan gépkocsivezetők a felelősek.

A tanulság egyszerű: óvakodjunk a józan sofőröktől – őket kell a legszigorúbban megbüntetni a legkisebb hibáért is.

Kimaradt?