Ady András: Diklórdietilszulfid

Nincs illata, vagy nem annyira zavaró (tán fokhagymaszagra utal), hogy figyelmeztessen, s azonnal komolyan vegyék, attól is függ, ki mennyire érzékeny, de nem ritkán tizenkét óra múlva fejti ki igazán a hatását.

Tulajdonképpen kis mennyiségben elegendő, a lövedékek tetszés szerinti területen szórják szét, s ha csak a talajba jut, akkor is több hétig aktív marad.

Az áldozatok bőrén tenyérnagyságú, sárgás, égés utáni állapothoz hasonló hólyagok jelennek meg, főleg a melegebb, finomabb bőrrel borított felületeken, mint hónalj, ágyéki területek, arc, nyaki rész.

A szem égően fáj és nagy mennyiségű váladékot termel, amely kevéssé apad, a fájdalom alig csitul a nyugtató lemosásra, bármiféle tisztításra. A mérgezést heves hányási rohamok kísérik, de nem ez jelzi leginkább az elkerülhetetlen véget.

A bőrszintű és belső vérzéseken kívül, a pusztulás igazán a légutak alsóbb, fontos szintjein, a bronchiolusoknál következik be. Ezeket a maró ágens valósággal lecsupaszítja nyálkahártya-borításuktól.

A folyamat rendkívül fájdalmas és hosszan tartó, az áldozatok négy-öt hétig is szenvedhetnek, vergődésük miatt gyakran az ágyhoz kell kötözni a fuldoklókat. Mert végül is ez történik, saját nyálkáikba fulladnak bele, szétmart tüdővel, vakon és őrült fájdalmak közepette.

Nagyjából ilyen információk álltak rendelkezésre a mustárgázról 1917-es használata után, s bár feltehetően az eredeti yperitet azóta fejlesztették, a hatásmechanizmus a régi, az áldozatokat illetően a végkifejlet most is ugyanaz: a vég.

Függetlenül attól, hogy az illető „külföldi szervek" felbújtó-küldönce szabadságharcos kristálytiszta és magasztos célokkal, kalifátust álmodó dzsihádista, odaküldött vagy ottani katona, mire a gázálarcot használná, már halott.

A szír rezsimé az arab világ legnagyobb vegyifegyver/ideggáz arzenálja, ezernyi aknavetőből, ágyúból, vagy rakétával kilőhető töltetről van szó, nem számítva a kettős összetevőjű (klórgáz és ideggáz) bombákat.

Ezek ellen vannak...ötletek: lerakatok bombázása, katonai akció és diplomáciai-katonai elrettentés, lebeszélés. A légicsapás, a szerek balesetes szétszórása után épp Izraelre csaphat vissza, belobbantva az úgyis forró regionális ellenérzéseket, amelyeket Irán táplálna.

A Nyugat jelenléte nem lenne elég kisszámú kommandós egységekben, védekezniük kellene a felkelők, de a rezsimpártiak ellen is, hisz mindkét félnek kellenek a vegyi fegyverek.

Marad a diplomácia, a gazdasági satu, a beszélés és a lebeszélés. Maradnia kell, ahogy a fogyó reménynek is.

Kimaradt?