Sike Lajos: Magyar-fóbia

Sokan nem is gondolják mennyire káros hatással van az újabb nacionalista hullám a magyar-román együttélésre. Nemcsak a politikára, de a rossz irányban befolyásolt politikán át az élet megannyi területére. Még az egyházi és civil szervezetek működésére is.

A szatmárnémeti költségvetés késői elfogadása kapcsán a napokban említettük, hogy a katolikus egyház segélyszervezete, mely 36 (!) szociális intézményt működtet, s ezzel fontos társadalmi feladatokat vesz át az államtól, a korábbi években megszokott támogatásnak alig negyedét, vagyis 124 ezer lejt kapott a városi büdzséből, miközben a szocialisták holdudvarába tartozó Ezüst otthon nevű idősek házát egymagában 200 ezer lej közpénzzel segítik.

Az igaz, hogy a Caritas intézményeit nem háborús veteránok, kivénhet politikusok és pártelvtársak, szép hazafias szövegeket mondó nagyapák látogatják, hanem sok magányos öreg, az élet perifériájára szorult kisnyugdíjas és hajléktalan, továbbá kisgyermekeiket minden anyagi támasz nélkül egyedül nevelő vagy otthonaikból egyszerűen elűzött anyák, testileg sérült gyermekek, tolókocsis fiatalok és sorolhatnánk. Minden betérőt segítenek, függetlenül, hogy román, magyar, sváb, roma, katolikus, ortodox, református, baptista. De mit számít mindez, ha a mai USL-es városvezetés azt tartja, hogy a Caritas – mert katolikus – magyar érdekeltségű szervezet. Ezért annak jóval kevesebb támogatás jár, mint a többséghez kötődő szervezeteknek.

És ez nem elszigetelt eset, csak a költségvetési számokból több mindent idézhetnénk. A felfuvalkodott hatalom nem csak lenéz bennünket, de tovább akar gyengíteni, mintha mégis tartana, sőt félne tőlünk!

Az elmúlt napokban, mint már jeleztük, a prefektusnál külön tanácskozást tartottak a közismerten magyar alapítású Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) „viselt  dolgaival” kapcsolatban. Három-négy avasi szoclib polgármester bevádolta a megyefőnöknél, hogy mint a Túr Menti Védett Terület felügyelője, az egyesület jogtalanul bünteti őket, s gátolja településük fejlődését. Aztán kiderült, hogy (bukaresti és kolozsvári akadémikusok javaslatára ) a Natura-2000 védettséget élvező helyekre engedély nélkül akartak építkezni, vagy több száz  hektár, ritka madarak és növények élőhelyéül szolgáló terület jellegét meg akarták változtatni. Bár korábban minden információt megkaptak, megkérdőjelezték egy civilszervezet jogát, hogy választott személyt büntessen. Ezért ismét bemutatták nekik a szakminisztérium felhatalmazását, hogy a felügyeletet és az ezzel járó minden jogot versenypályázaton nyerték el, ráadásul a legmagasabb pontszámmal. S egyúttal azt is megtudhatták: nem is büntetnek olyan sokat, mert tavaly száz kérvényből csak négyet utasítottak el. Ám a törvényességhez ragaszkodnak, nincs kiskapu és nem tolerálják az engedélytől való eltérést sem.

Korábban is voltak viták, de az érintett polgármesterek Csehi Árpád megyei tanácselnök idejében kevésbé jelentgettek. Most viszont úgy érzik: több megengedhető, elvégre az ő párttársaik vezetik a megyét. Ezt a véleményt csak táplálta a megbeszélésen jelen lévő szocialista megyei alelnök, Mircea Govor tudatosan naiv és uszító kijelentése: ”Mi az, hogy egy civil szervezet bünteti polgármestereinket? Ki engedte ezt meg nekik? Meg kell szabadulni tőlük, ki kell űzni őket Szatmár megyéből! Majd én kisöpröm őket!”

Kíváncsiak lennénk, mit szólna ehhez a szocialista miniszterelnök.

Miután a prefektus az EKE elnökét, Márk-Nagy Jánost és Békéssy Erzsébetet, a megyei környezetvédelmi ügynökség igazgatóját is meghallgatta, már csak annyit mondhatott: törvényeket mindenkinek be kell tartania.

Ám Szatmár megyébe is ennyire erősödik a magyar-fóbia, akkor várható: legközelebb azt is megvizsgálják, ki fia az a Kölcsey, hogy a magyarok főgimnáziumot neveztek el róla, és miért visel német nevet Riedl Rudolf, a megye tanács nemrég kinevezett alelnöke, amikor az RMDSZ javaslatára került posztjára?

Kimaradt?