MOGYE: villámcsődület a magyar orvosképzésért (GALÉRIA)

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar nyelvű gyakorlati képzéséért, a kétnyelvű csoportok létrehozásáért szervezett villámcsődületet szerdán az egyetem magyar tagozata. A flashmobbal egyidőben az egyetemen tartózkodott az akkreditációs bizottság is, amelyet egy nappal későbbre vártak.

Szilágyi Tibor, a magyar tagozat rektorhelyettese elmondta, figyelemfelkeltő célból szervezték a flashmobot, arra akarják figyelmeztetni a többséget, hogy a magyar csoportok létrehozása nem csupán néhány vezető akarata, hanem az egész akadémiai közösségé. A villámcsődület megszervezése nem függött össze az akkreditációs bizottság jelenlétével. Szilágyi hangsúlyozta, semmivel sem akarják a bizottságot befolyásolni.

Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője cinkos összejátszásról beszélt a tanügyminisztérium és az egyetem vezetősége között, a minisztériumnak ugyanis nem áll szándékában beavatkozni a törvény betartásába – hangsúlyozta a professzor. A MOGYE főbejárata előtt a vártnál is többen gyűltek össze, a tanügyi törvénynek az anyanyelven való tanulásra feljogosító cikkelyét osztották, illetve tartották a magasba román és magyar nyelven.

„Az egyetem előtt összegyűlt tömeg önmagáért beszél” - fogalmazott Tubák Nimród, a magyar diákközösség képviselője, aki szerint kellemes meglepetést okozott a szervezőknek a jelenlevők nagy száma, hiszen az akcióról kedden este értesítették a diákságot az interneten.

Az anyanyelvi oktatásra megfogalmazott kérvényt több mint 1100 személy írta alá és az egyetem titkárságán hivatalosan iktatták. Majd átadták Azamfirei rektornak is a kérvényt, aki átvette ugyan, de nem kommentálta, csupán azt kérdezte: "ettől azt várják, hogy meggyőzik a román többséget is?"

Szilágyi nyomatékosította, a kérvényben nincs határidő leszögezve, csupán tudatosítani akarták azt, hogy igény van a magyar nyelvű gyakorlati képzésre. Arról, hogy a továbbiakban mit terveznek, nem számolt be a rektorhelyettes.  

Szabó Béla professzor Tubák Nimród, a magyar diákközösség képviselője Szilágyi Tibor, a magyar tagozat rektorhelyettese Szilágyi Tibor, a magyar tagozat rektorhelyettese Szabó Béla professzor

Kimaradt?