Vasemberek: 24 óra alatt 5437 kilométert bicikliztek Sugásfürdőn

Rekordokat döntöttek az ország egyetlen 24 órás hegyi kerékpáros kihívásán részt vevő biciklisek. A Fitness Tribe Egyesület által negyedik alkalommal szervezett „Sugás 24H” verseny 25, kétszemélyes csapata összesen 5437 kilométert tett meg és 128 064 méternyi szintkülönbséget küzdött le.

Ez különösen figyelemre méltó, hiszen a kerékpárosoknak nem csak a távolsággal, hanem a folyamatos emelkedőkkel és lejtőkkel is meg kellett küzdeniük 24 óra alatt. A sugásfürdői Csaba forrás és Erzsébet forrás közti szakasz egy köre 9,8 kilométer hosszú, 232 méteres szintkülönbséggel. Az idei verseny új csúcsot döntött, hiszen a résztvevők összesen 552 kört tettek meg, ami csaknem duplája az előző évi eredménynek.Fotó: Raymond Gheorghiță

Idén az ország különböző szegleteiből érkezett 21 férfi, 3 vegyes és 1 női csapat nevezett be a Sugás 24H Endurance kihívásba és a legkitartóbbak 24 órán át, szinte megállás nélkül tekertek. Ez nem csupán fizikai, de óriási mentális erőpróbát is jelentett, amit a versenyzők hősiesen teljesítettek.

A szabály szerint a kétfős csapatok mindkét tagjának folyamatosan úton kellett lennie és a fordulóknál kihelyezett ellenőrző központoknál kettejük között nem lehetett 30 másodpercnél nagyobb időkülönbség. Különösen figyelemre méltó, hogy 7 személynek – három csapatnak és egyéni teljesítőnek – sikerült teljesítenie az Everesting kihívást, ami 8848 méternyi szintemelkedést jelent, a Mount Everest magasságának megfelelően.

A győztes csapat, a VSK Udvarhely Sportklub, nem kevesebb, mint 44 kört teljesített a 24 órás megmérettetés alatt, ami több mint 433,4 kilométernek felel meg. Ez emberfeletti teljesítmény, hiszen a Sepsiszentgyörgytől Konstanca távot jelenti 24 óra alatt, miközben a bicikliseknek közben jelentős szintkülönbséget kellett leküzdeniük a nappali melegben és az éjszakai hidegben és sötétségben.

Második helyen a sepsiszentgyörgyi Everpetting végzett 42 körrel (413,7 km), míg a harmadik helyet a tavalyi győztes NTB_Sportina szerezte meg 38 körrel (374,3 km). A vegyes kategóriában első helyen a Ride Wide zárt 24 körrel (236,4 km), a második a #Sepsi10k 8 körrel (78,8 km), a harmadik pedig a KitKat lett 6 körrel (59,1 km). Idén a Csíki Tekergők volt az egyetlen női csapat, amely 13 kört és 128,05 kilométert teljesített.A díjazott csapatok | Fotó: Raymond Gheorghiță

Lászlóffy Lóránt, a szervező Fitness Tribe Egyesület elnöke rámutatott, hogy bár a győzteseket díjazták, de a Sugas 24H valójában nem verseny, hanem kihívás, amely nem csak a sportteljesítményről szól, hanem az emberi kitartásról, az akaraterőről de a közösség erejéről is. Az idei esemény sikeréhez jelentősen hozzájárult a 30 önkéntes és a 6 motoros, akik a biciklisek biztonsága érdekében fel-alá karikáztak a Csaba forrás és Erzsébet forrás között, hogy figyelmeztessék az autósokat és távol tartsák a medvéket azoktól, akik vállalták, hogy teljesítik a 24 órás kerékpározás kihívását.

Kapcsolódók

Kimaradt?