Júliusban indul a sepsiszentgyörgyi közbringa rendszer

Még ebben a hónapban üzembe helyezik a sepsiszentgyörgyi közbringa (bike sharing) rendszert. A város 17 közlekedési csomópontján és népszerűbb pontjain szerelték fel a kerékpármegosztó állomásokat, ahová 230 biciklit, idősebbeknek és fogyatékkal élőknek 12 triciklit helyeznek el.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat közvitára bocsátotta közösségi kerékpármegosztó rendszer működéséről szóló határozattervezetet, amely szerint a szolgáltatás működtetését a város szabadidős és sportlétesítményeit működtető Sepsi Rekreatívra bízzák, illetve meghatározzák a biciklihasználat díjszabásait is. A tervezet szerint a közbringa rendszer 6 és 22 óra között működik. A kerékpárokat az első 30 percben ingyenesen lehet használni, akár naponta többször is. Hosszabb használatért fizetni kell, így 31 és 90 perc (másfél óra) közötti használatért 2 lejt, 91 és 150 perc (két és fél óra) közötti használatért 4 lejt. Aki ennél is hosszabb ideig használja a közösségi biciklit, annak minden megkezdett óra a kerékpár visszavételéig 6 lejbe kerül.

Fotók: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

A közösségi bicikli használatához a felhasználóknak le kell tölteniük a telefonra a GloBikes alkalmazást, és a regisztrációnál be kell szkennelniük a személyi igazolványt, illetve meg kell adniuk a bankkártya adatokat a fizetéshez. A bicikliket bármely gyűjtőállomásról ki lehet kölcsönözni, és a célba érkezéskor a legközelebbi gyűjtőállomáson lehet letenni.

A közösségi kerékpárok használata olcsó és egyszerű, mivel nem kell a saját biciklit felcipelni a tömbházak emeletére, és nem kell a javításukra költeni, ugyanakkor a kölcsönözhető bringák mindig kéznél vannak és használatukkal kikerülhetők a forgalmi dugók is. Felhívják a figyelmet, hogy ha a kerékpárt legfeljebb 24 órán belül nem helyezik vissza valamelyik gyűjtőállomásra, értesítik az illetékes hatóságokat a bicikli visszaszerzése érdekében.

A sepsiszentgyörgyi közbringa rendszert a városi mobilitási terv részeként, uniós alapokból helyezik üzembe. Ennek a projektnek a részeként épült az Olt folyó gátján a Sepsi Arénától Kilyénig tartó hét kilométeres kerékpárút és a csendőrlaktanya közelében az új híd, amelyen gyalog vagy biciklivel lehet az iparnegyedből a városközpontba jutni.

A Sepsi Rekreatív már készül a közösségi kerékpárrendszer működtetésére, ezért közösségi oldalán álláslehetőséget kínál olyanok számára, akik jártasak a bicikli karbantartásban és javításban

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?