Tokió 2020: nem nyilváníthatnak véleményt a dobogón az úszók

A tokiói olimpia alatt a sajtótájékoztatókon és a különböző médiacsatornákon kifejezhetik véleményüket az úszók, az éremátadó ünnepségeket azonban nem akadályozhatják ezzel – emlékeztette versenyzőit a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA).

A dobogón történő tiltakozások és állásfoglalások kérdése olyannyira középpontba került az ötkarikás játékok előtt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) rendeletben tiltott be minden fajta „demonstrációt, illetve politikai, vallási vagy faji propagandát" az ötkarikás játékok helyszínein. A döntést több sportoló kritikával fogadta, az olimpiai bajnok brit Adam Peaty például kijelentette: joguk van kifejezni a véleményüket anélkül, hogy ezért büntetést kapnánk.

A FINA egyeztetéseket folytatott a NOB-bal, és ezt követően szögezte le a szövetség elnöke, hogy a medencében továbbra is csak a sportnak van helye, és ugyanez a helyzet az éremátadásnál is. „Ez egy olyan pillanat, amely tiszteletet vált ki, ez a sporteredmények diadala, nem szabad, hogy egyéni önkifejezés miatt legyen emlékezetes" – fogalmazott Huszajn al-Muszallam.

Fotó: FINA

A FINA aggodalmainak alapja, hogy Szun Jang, minden idők legsikeresebb kínai úszója ellen sokan tiltakoztak doppingügye miatt a kvangdzsui világbajnokságon 2019 júliusában. Az uszodában a közönség nem kínai része folyamatosan kifütyülte, riválisai közül pedig a brit Duncan Scott és az ausztrál Mack Horton is úgy tiltakozott a szereplése ellen, hogy nem állt fel a 200 és 400 méter gyorson is győztes úszó mellé a dobogóra.

Szun Jang idén júniusban doppingvétség miatt négy év három hónapos eltiltást kapott, így Tokióban nem állhat rajthoz.

Ahogy arról korábban beszámoltunk az insidethegames.biz beszámolója szerint a Charta leghíresebb szabálya, a „Rule 50" megváltoztatásával a NOB lehetőséget biztosítana a véleménynyilvánításra és a demonstrációra az olimpiai játékok idején.

Kapcsolódók

Kimaradt?